špargľa biela
Špargľa (Asparagus officinalis) je veľmi prospešná pre ľudský organizmus. Obsahuje vitamíny A, B 2, B 6, C a kyselinu listovú. Z minerálnych látok má významné množstvo draslíka a horčíka. Obsahuje látku glutatión, ktorá má priaznivý vplyv na vitalitu mužských spermií. Je bohatým zdrojom vlákniny.
Špargľu sa odporúča konzumovať ako prevenciu proti rakovine, pomáha pri ochoreniach močových ciest, má priaznivý vplyv na srdce, znižuje krvný tlak, pomáha pri kožných ochoreniach, cukrovke a obezite. Má dobrý vplyv na pamäť a koncentráciu. Dokonca sa jej pripisujú afrodiziakálne schopnosti. Farba špargle závisí od pestovateľských podmienok. Najčastejšie sa na trh dostane špargľa biela - rastie v tme pod násypom zeme, na fialovú sa mení vplyvom slnečných lúčov, zelená rastie na záhonoch a vytŕča zo zeme. Špargľu konzumujeme uvarenú, čo najčerstvejšiu a pre obsah dusičnanov sa po kuchynskej úprave neodporúča opätovne zohrievať. Špargľu pod hlavičkou ošúpeme, odrežeme kúsok spodných drevitých častí a obvaríme vo vode so soľou, cukrom a octom či citrónovou šťavou. Vhodná je aj úprava v parnom hrnci.
Špargľa biela v receptoch
Nutričné hodnoty
g /100g | KJ /100g | Kcal /100g | |
---|---|---|---|
energia | 100 | 24 | |
tuky | 0.20 | ||
sacharidy | 4.10 | ||
bielkoviny | 2.10 |
Merné jednotky
• | kus | |
gram |