Žemľová knedľa varená v porcelánovom hrnčeku
Hrnčeková nekysnutá knedľa je veľmi ľahko a jednoducho pripravená príloha. Hodí sa ku každému dobrému gulášu, alebo aj k sviečkovej. Je jemná, chutná a nadýchaná aj bez droždia či kypridiel. Variť ju môžete v hocijakom väčšom porcelánovom hrnčeku na čaj. Vyskúšajte, určite sa vám bude páčiť.
recept,fotorecept,rožok biely,Knedle
Knedle
Kategórie
Knedle ›
Ingrediencie
Ingrediencie
masť bravčová | - | ||
mlieko plnotučné 3,5% | ¾ | hrnčeka | |
múka polohrubá | ¾ | hrnčeka | |
petržlenová vňať | - | ||
rožok biely | 2 | kusy | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
vaječný bielok | 2 | kusy | |
vaječný žĺtok | 2 | kusy |
Recept
3.
mlieko plnotučné 3,5% ¾ hrnčeka • vaječný žĺtok 2 kusy • petržlenová vňať • soľ 1 čajová lyžička
V mlieku rozmiešame vaječné žĺtka, nasekanú petržlenovú vňať podľa chuti a soľ.
4.
Mlieko prilejeme k múke a rozmiešame.
5.
Vmiešame rožky.
7.
Sneh z vaječných bielkov vmiešame do cesta.
8.
Hrnček porcelánový ø 12 cm, výška 10 cm (450ml)
Dva väčšie hrnčeky nahrubo vymastíme masťou, alebo maslom. Do 3/4 naplníme cestom.
9.
Hrnčeky vložíme do hrnca a prilejeme vodu do výšky ušiek. Vodu privedieme do varu, plameň stiahneme na minimum a pod pokrievkou varíme 30 minút.
10.
Pomocou špajdle zapichnutej do knedle zistíme či je knedľa uvarená. V strede nie je mäkká, a po vytiahnutí špajdle je cesto tuhé.
11.
Hrnčeky vyberieme z vody.
12.
Obrátime...
13.
...a knedľu vyklopíme. Ak sme hrnčeky dobre vymazali, ide to ľahko. Podľa potreby si pomôžeme nožíkom.
14.
Teplú knedľu pokrájame ostrým nožom (najlepšie so zúbkovitým okrajom). Z jedného(veľkostne uvedeného) hrnčeka získame 2 porcie knedlí. Ak použijeme menšie hrnčeky, cesto nám vystačí do troch hrnčekov.
15.
Teplú knedľu ihneď podávame. Ohriať ju môžeme klasicky, na parnej podložke.
Dobrú chuť!