Zavárame uhorky
Domáce sladkokyslé uhorky. Uhorky sú vhodné na konzumáciu už mesiac po zavarení. Z uvedeného množstva uhoriek (asi 10 cm dlhých) získame približne 25 kusov sedemdecových fliaš.
recept,fotorecept,uhorky - nakladačky,Zaváraniny,Bezlepkové,Bezlaktózové
Zaváraniny
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 600 | gramov | |
nakladač na zeleninu | 300 | gramov | |
ocot | 1.5 | litra | |
uhorky - nakladačky | 10 | kilogramov | |
voda | 5.25 | litra |
Recept
1. Príprava nálevu
voda 5.25 litra • nakladač na zeleninu 300 gramov • cukor kryštálový 600 gramov • ocot 1.5 litra
V hrnci privedieme do varu vodu, nakladač, cukor, ocot a 5 minút povaríme. Nálev necháme vychladnúť. Pokiaľ nevlastníme primerane veľký hrniec na uvarenie celého nálevu môžeme ho variť na dvakrát. Nálev najrýchlejšie vychladíme v studenom vodnom kúpeli.
2. Príprava zaváracích fliaš
Umyjeme zaváracie fľaše a viečka.
3. Príprava nakladačiek
uhorky - nakladačky 10 kilogramov
Uhorky pod tečúcou vodou dobre umyjeme. Čisté čo najtesnejšie kladieme do fliaš. Na zaváranie používame rôzne veľkosti nakladačiek (5-10 cm). Uhorky podľa veľkosti môžeme vkladať v celku, alebo pozdĺžne prekrojené (väčšie 10-11 cm uhorky). Podľa potreby môžeme uhorky prekrojiť aj na polovice po šírke (platí pri asi 10-11 cm uhorkách). Takýmito polovicami dopĺňame hlavne priestor nad väčšími uhorkami, ktoré sme vkladali v celku. Taktiež môžeme kombinovať uhorky v celku s uhorkami pozdĺžne prekrojenými.
4. Zaváranie uhoriek
Uhorky vo fľašiach zalejeme pomocou naberačky vychladeným nálevom. Nálev nalejeme asi 1 cm pod okraj zaváracej fľaše. Poháre uzavrieme viečkami ...
5.
... a zasterilizujeme v sterilizačnom hrnci pri teplote 90°C 5 minút. Horúce poháre opatrne z hrnca vyberieme, zabalíme do deky a necháme v deke vychladnúť. Zo sterilizačného hrnca po každom sterilizovaní časť horúcej vody odlejeme a prilejeme do hrnca studenú. Postupne vysterilizujeme všetky poháre.
Dobrú chuť!