Zavárame červenú repu - cviklu s chrenom
Červená repa patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Môžeme z nej pripraviť veľmi chutné a ľahko stráviteľné jedlá. Sterilizovaná cvikla s chrenom je vhodným doplnkom k jedlám z mäsa.
recept,fotorecept,cvikla - červená repa,chren čerstvý - koreň,Zaváraniny,Bezlepkové,Bezlaktózové
Zaváraniny
Ingrediencie
Ingrediencie
chren čerstvý - koreň | 100 | gramov | |
cukor kryštálový | 2 | polievkové lyžice | |
cvikla - červená repa | 3.5 | kilogramu | |
korenie rasca drvená | 2 | čajové lyžičky | |
ocot | 60 | mililitrov | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
voda | ½ | litra |
Recept
1. Príprava červenej repy
cvikla - červená repa 3.5 kilogramu
Buľvy cvikle umyjeme a nožíkom odstránime korienky, prípadne zbytky stonky. Vložíme ju do studenej vody a takmer do mäkka uvaríme. Vodu vylejeme a cviklu necháme vychladnúť. Potom ju ošúpeme a na hrubšie slížiky postrúhame.
2. Príprava chrenu
chren čerstvý - koreň 100 gramov • voda ½ litra • ocot 60 mililitrov • soľ 2 čajové lyžičky • korenie rasca drvená 2 čajové lyžičky • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice
Chren očistíme a čo najrýchlejšie postrúhame. Pri strúhaní sa z neho uvoľňujú silné aromatické látky, ktoré dráždia oči a dýchacie cesty. Hneď ho pridáme k postrúhanej červenej repe a premiešame. Prilejeme vodu a ocot, pridáme soľ, cukor a rascu. Dôkladne rozmiešame, prípadne podľa chuti zvýšime množstvo niektorej z ingrediencií.
3. Plnenie do pohárov
Zmes z cvikle a chrenu naplníme do malých (370 ml) zaváracích pohárov. Plníme cca 2,5 cm pod povrch pohára. Po naplnení všetkých pohárov do každého prilejeme tekutinu, ktorá nám zostala v nádobe, v ktorej bola cvikla s chrenom a ďalšími ingredienciami.
4. Sterilizovanie
Poháre uzatvoríme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 - 85°C. Z uvedeného množstva pripravíme 8 malých pohárov o objeme 370 ml.Takto pripravenú cviklu môžeme aj bez sterilizácie uchovávať v chladničke pár dní. Sterilizovaná vydrží niekoľko mesiacov.
Dobrú chuť!