RECEPTY

Zavárame červenú repu - cviklu s chrenom

Zavárame červenú repu - cviklu s chrenom

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Červená repa patrí medzi najliečivejšie druhy potravín. Môžeme z nej pripraviť veľmi chutné a ľahko stráviteľné jedlá. Sterilizovaná cvikla s chrenom je vhodným doplnkom k jedlám z mäsa.

recept,fotorecept,cvikla - červená repa,chren čerstvý - koreň,Zaváraniny,Bezlepkové,Bezlaktózové

Zaváraniny

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

chren čerstvý - koreň100gramov
cukor kryštálový2polievkové lyžice
cvikla - červená repa3.5kilogramu
korenie rasca drvená2čajové lyžičky
ocot60mililitrov
soľ2čajové lyžičky
voda½litra

 

Recept

1. Príprava červenej repy

cvikla - červená repa 3.5 kilogramu

Buľvy cvikle umyjeme a nožíkom odstránime korienky, prípadne zbytky stonky. Vložíme ju do studenej vody a takmer do mäkka uvaríme. Vodu vylejeme a cviklu necháme vychladnúť. Potom ju ošúpeme a na hrubšie slížiky postrúhame.

Buľvy cvikle umyjeme a nožíkom odstránime...

2. Príprava chrenu

chren čerstvý - koreň 100 gramov  voda ½ litra  ocot 60 mililitrov  soľ 2 čajové lyžičky  korenie rasca drvená 2 čajové lyžičky  cukor kryštálový 2 polievkové lyžice

Chren očistíme a čo najrýchlejšie postrúhame. Pri strúhaní sa z neho uvoľňujú silné aromatické látky, ktoré dráždia oči a dýchacie cesty. Hneď ho pridáme k postrúhanej červenej repe a premiešame. Prilejeme vodu a ocot, pridáme soľ, cukor a rascu. Dôkladne rozmiešame, prípadne podľa chuti zvýšime množstvo niektorej z ingrediencií.

Chren očistíme a čo najrýchlejšie...

3. Plnenie do pohárov

Zmes z cvikle a chrenu naplníme do malých (370 ml) zaváracích pohárov. Plníme cca 2,5 cm pod povrch pohára. Po naplnení všetkých pohárov do každého prilejeme tekutinu, ktorá nám zostala v nádobe, v ktorej bola cvikla s chrenom a ďalšími ingredienciami.

Zmes z cvikle a chrenu naplníme do malých (370...

4. Sterilizovanie

Poháre uzatvoríme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 - 85°C. Z uvedeného množstva pripravíme 8 malých pohárov o objeme 370 ml.Takto pripravenú cviklu môžeme aj bez sterilizácie uchovávať v chladničke pár dní. Sterilizovaná vydrží niekoľko mesiacov.

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť