Výborný chlieb z pekárničky
Veľmi chutný chlieb upečený namiešaním vlastnej chlebovej zmesi.
recept,fotorecept,múka hladká,Chlieb,Domáca pekárnička
Chlieb
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
droždie instantné | 3 | čajové lyžičky | |
korenie rasca mletá | ½ | čajovej lyžičky | |
mlieko polotučné 1,5% | 100 | mililitrov | |
múka celozrnná | 240 | gramov | |
múka hladká | 300 | gramov | |
ocot jablčný | 1 | polievková lyžica | |
olej olivový | 2 | polievkové lyžice | |
pšeničné otruby | 1 | polievková lyžica | |
semienka slnečnicové | 2 | polievkové lyžice | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
voda | 250 | mililitrov |
Recept
1. Postup
voda 250 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov • olej olivový 2 polievkové lyžice • ocot jablčný 1 polievková lyžica • soľ 2 čajové lyžičky • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka hladká 300 gramov • múka celozrnná 240 gramov • semienka slnečnicové 2 polievkové lyžice • pšeničné otruby 1 polievková lyžica • korenie rasca mletá ½ čajovej lyžičky • droždie instantné 3 čajové lyžičky
Do nádoby na pečenie chleba vlejeme a vložíme v tomto poradí: tekutiny (izbovej teploty) + suché ingrediencie + droždie. Nádobu vložíme do domácej pekárničky, pekárničku nastavíme a zapneme.
Program: Klasický (prípadne iný podobný, udávaný výrobcom)
Čas: 3 hodiny
Veľkosť bochníka: 900g
Farba kôrky: stredne tmavá
2.
Chlieb z uvedenej zmesi môžeme upiecť aj v rúre po manuálnom vymiesení a nakysnutí cesta.
3.
Po upečení necháme chlieb pár minút vychladnúť v nádobe potom ho vyklopíme - najlepšie na mriežku, necháme dochladnúť. Vyberieme miešaciu lopatku a chlieb nakrájame.
4. Tip
Vyberanie miešacej lopatky z upečeného chleba ide pomerne ťažko a po vybratí ostáva v chlebíku menšia či väčšia diera. Preto, ak sa motáme v kuchyni a zastihneme posledné miešanie pekárničky, je lepšie po tomto miešaní lopatku rýchlo spod cesta vytiahnuť a pečenie môže pokračovať bez nej.
Dobrú chuť!