Vianočná štóla
Sladučký kysnutý koláč plný chutných ingrediencií. Traduje sa, že upečená štóla by mala do konzumácie aspoň 14 dní postáť. Vraj sa spoja chute ... Naša štóla je vhodná na konzumáciu hneď po upečení. Môže samozrejme postáť, ale táto Vianoc nedočká :)
recept,fotorecept,hrozienka,kandizované ovocie mix,mandle lupienky,Sladké raňajky,Vianočné recepty
Sladké raňajky
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | 1 | polievková lyžica | |
cukor kryštálový | 30 | gramov | |
cukor práškový | 60 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
droždie čerstvé | 30 | gramov | |
hrozienka | 100 | gramov | |
kandizované ovocie mix | 100 | gramov | |
mandle lupienky | 100 | gramov | |
maslo | 250 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 150 | mililitrov | |
múka hladká | 200 | gramov | |
múka polohrubá | 200 | gramov | |
orechy vlašské mleté | 50 | gramov | |
rum tmavý | - | ||
vaječný žĺtok | 3 | kusy |
Recept
2.
kandizované ovocie mix 100 gramov
K hrozienkam pridáme kandizované ovocie, premiešame a necháme tieto dobroty v rume marinovať :)
3.
mlieko polotučné 1,5% 150 mililitrov • cukor kryštálový 30 gramov • droždie čerstvé 30 gramov
Do teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme vzísť kvások.
4.
múka hladká 200 gramov • múka polohrubá 200 gramov • vaječný žĺtok 3 kusy • maslo 150 gramov • cukor práškový 60 gramov • citrónová kôra 1 polievková lyžica
Do misy nasypeme obe múky, pridáme žĺtka, rozpustené maslo, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a prilejeme kvások.
5.
Vymiesime cesto a necháme ho prikryté hodinu kysnúť na teplom mieste.
6.
Z hrozienok a ovocia zlejeme rum ktorý sa nevsiakol. Rum vypijeme :) a hrozienka s ovocím prisypeme k cestu.
7.
mandle lupienky 100 gramov • orechy vlašské mleté 50 gramov
Pridáme nasekané mandle (prípadne mandľové lupienky) a mleté orechy.
8.
Opäť dobre vymiesime, zakryjeme a necháme pol hodinu kysnúť.
9.
Vykysnuté cesto položíme na papier na pečenie vo veľkosti plechu. Cesto zľahka rozvaľkáme do oválu. Pomocou papiera preložíme najprv jednu a potom druhú stranu smerom do stredu.
10.
Štólu aj s papierom presunieme na plech.
11.
Zakryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C asi 45 minút. Na posledných 10 minút pečenia alobal odstránime.
13.
Potom ju posypeme preosiatym práškovým cukrom tak, aby sa vytvorila pomerne hrubá cukrová vrstva. Práve vďaka maslu sa cukor na štólu dobre prichytí.
14.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Uchovávame v uzatvorenej nádobe.
Dobrú chuť!