Veľkonočný vrkoč

Jemný kysnutý koláč plný chutných plniek.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka hladká,múka polohrubá,krém orieškovo-kakaový,orechy vlašské,Koláče,Veľkonočné
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 100 402 | gramov kcal | |
cukor práškový | 3 117 | polievkové lyžice kcal | |
cukor práškový | 70 272 | gramov kcal | |
droždie čerstvé | 42 43 | gramov kcal | |
krém orieškovo-kakaový | 250 1350 | gramov kcal | |
mak mletý | 150 812 | gramov kcal | |
maslo | 150 1101 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 2 96 | decilitre kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 50 24 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 250 868 | gramov kcal | |
múka polohrubá | 250 890 | gramov kcal | |
orechy vlašské | 100 674 | gramov kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal | |
voda | 2 0 | polievkové lyžice kcal |
Recept
1. Príprava cesta
droždie čerstvé 42 gramov • mlieko polotučné 1,5% 2 decilitre • múka hladká 250 gramov • múka polohrubá 250 gramov • cukor práškový 70 gramov • soľ • vajce slepačie 1 kus • maslo 150 gramov
Mlieko trochu zohrejeme, nalejeme do rozdrobených kvasníc, pridáme 1 čajovú lyžičku cukru a 1 čajovú lyžičku múky a necháme vzísť kvások. Do hlbšej nádoby nasypeme obe múky, pridáme cukor, štipku soli, vajce a roztopené maslo. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.

2. Príprava plniek
krém orieškovo-kakaový 250 gramov • mak mletý 150 gramov • mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • cukor kryštálový 100 gramov • orechy vlašské 100 gramov
Orieškovo - nugátový krém: hotový výrobok. Maková plnka: mak zomelieme (najľahšie v mlynčeku na kávu). Mlieko privedieme do varu a vlejeme do maku, zamiešame. Pridáme cukor a znovu dobre vymiešame. Orechy: nožom na doske nasekáme.

3. Plnenie cesta
Cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Cesto je jemné a krehké, preto s ním pracujeme opatrne aby sa netrhalo. Po dĺžke ho prekrojíme na polovice.

4.
Na jednu polovicu rozotrieme makovú plnku. Na druhú polovicu orieškovo - nugátový krém ktorý posypeme orechmi.

5.
Okraje každého cesta zvlášť spojíme tak, aby nám vznikli dva samostané obdĺžniky.

6.
Opatrným prekladaním plnených ciest vytvoríme jednoduchý vrkoč.

7. Pečenie
voda 2 polievkové lyžice • cukor práškový 3 polievkové lyžice
Vrkoč preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Na vrchnej časti ho jemne nožíkom na niekoľkých miestach narežeme. Vo vode rozpustíme cukor a týmto roztokom potrieme koláč pred pečením.

8.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 °C cca 40 minút. Po vychladnutí koláč uskladníme v uzatvorenej nádobe, aby neoschol.

Dobrú chuť!