Veľkonočný mazanec

Chutný koláč napečený pre šibačov
recept,fotorecept,hrozienka,droždie čerstvé,múka hladká,mandle lupienky,Koláče,Veľkonočné
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | ½ 2 | čajovej lyžičky kcal | |
cukor kryštálový | 200 804 | gramov kcal | |
droždie čerstvé | 42 43 | gramov kcal | |
hrozienka | 150 426 | gramov kcal | |
mandle lupienky | 30 187 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 400 192 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 1 3470 | kilogram kcal | |
olej slnečnicový | 9 1214 | polievkových lyžíc kcal | |
rum tmavý | 4 144 | polievkové lyžice kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
vajce slepačie | 4 352 | kusy kcal |
Recept
1. Hrozienka namočíme do rumu
hrozienka 150 gramov • rum tmavý 4 polievkové lyžice
Hrozienka nasypeme do misky, zalejeme ich rumom. Hrozienka vsiaknu časť rumu.

2. Kvások
mlieko polotučné 1,5% 400 mililitrov • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový
V 200 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru. Kvások necháme vykysnúť.

3. Príprava cesta
múka hladká 1 kilogram • cukor kryštálový 200 gramov • citrónová kôra ½ čajovej lyžičky • olej slnečnicový 9 polievkových lyžíc • vajce slepačie 3 kusy • soľ
Do misy dáme múku, vajcia, cukor, zvyšné mlieko, olej, štipku soli, citrónovú kôru a hrozienka namočené v rume. Nakoniec pridáme kvások. Všetko spolu premiešame a vymiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

4.
vajce slepačie 1 kus • mandle lupienky 30 gramov
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky. Každý z nich uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rozšľahaným vajcom bochníky potrieme, posypeme lupienkami mandlí.

5. Pečieme
Pečieme na 180 °C cca 30- 40 minút.

Dobrú chuť!