RECEPTY

Veľkonočný makový bochník

Veľkonočný makový bochník

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Mazanec plnený makovou náplňou.

recept,fotorecept,mak mletý,múka hladká,Koláče,Veľkonočné

Koláče

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

citrónová kôra1polievková lyžica
cukor kryštálový60gramov
cukor kryštálový-
cukor práškový80gramov
cukor práškový-
droždie čerstvé20gramov
mak-
mak mletý150gramov
mlieko plnotučné 3,5%350mililitrov
múka hladká500gramov
múka hladká0
soľ-
strúhanka1polievková lyžica
tvaroh jemný 20% tuku200gramov
vajce slepačie3kusy
škorica mletá1čajová lyžička

 

Recept

1. Maková náplň

mak mletý 150 gramov  cukor kryštálový 60 gramov  škorica mletá 1 čajová lyžička  strúhanka 1 polievková lyžica  mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov

Mletý mak, cukor, škoricu a strúhanku zalejeme horúcim mliekom. Plnku zamiešame a necháme vychladnúť.

Mletý mak, cukor, škoricu a strúhanku zalejeme...

2. 

mlieko plnotučné 3,5% 50 mililitrov  droždie čerstvé 20 gramov  cukor kryštálový  múka hladká 500 gramov  cukor práškový 80 gramov  vajce slepačie 2 kusy  tvaroh jemný 20% tuku 200 gramov  mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  soľ  citrónová kôra 1 polievková lyžica

V hrnčeku s trochou teplého mlieka rozmiešame droždie a 1/2 čajovej lyžičky cukru, necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, cukor, pridáme vajcia, tvaroh, mlieko, štipku soli, kvások a citrónovú kôru.

V hrnčeku s trochou teplého mlieka rozmiešame...

3. 

múka hladká

Vymiesime cesto, poprášime ho múkou, vytvarujeme do bochníka a necháme vykysnúť.

Vymiesime cesto, poprášime ho múkou,...

4. 

múka hladká

Vykysnutý bochník roztiahneme rukami jemne do strán na pomúčenej doske, vznikne kruh s priemerom asi 30 - 35 cm. Do stredu kruhu vložíme plnku a rozotrieme ju tak, aby okolo nej ostalo voľné cesto (asi 5 cm).

Vykysnutý bochník roztiahneme rukami jemne do...

5. 

Voľné okraje spojíme...

Voľné okraje spojíme......

6. 

...a vytvarujeme bochník.

...a vytvarujeme bochník....

7. 

Mazanec preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby spojená časť bola zospodu.

Mazanec preložíme na plech vystlaný papierom na...

8. 

vajce slepačie 1 kus  mak

Celý bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme makom a v strede jemne do kríža narežeme. Pečieme v rozohriatej rúre na 160 - 170°C 50 minút.

Celý bochník potrieme rozšľahaným vajíčkom,...

9. 

Po prvých 30 minútach pečenia môžeme podľa potreby mazanec zakryť alobalom (ak rýchlo tmavne) a zakrytý dopekať.

Po prvých 30 minútach pečenia môžeme podľa...

10. 

cukor práškový

Upečený posypeme cukrom, necháme vychladiť, potom ho nakrájame a podávame. Chutný je potretý višňovým džemom.

Upečený posypeme cukrom, necháme vychladiť,...

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť