Veľkonočný kohútik
Inovatívne pečené buchty z kysnutého cesta vo veľkonočnom prevedení.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka polohrubá,lekvár slivkový,tvaroh hrudkovitý,Koláče,Veľkonočné
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | 0 | ||
cukor kryštálový | - | ||
cukor práškový | 1 | čajová lyžička | |
cukor práškový | 30 | gramov | |
cukor práškový | 2 | polievkové lyžice | |
cukor vanilkový | 1 | kus | |
droždie čerstvé | 25 | gramov | |
lekvár slivkový | 130 | gramov | |
maslo | 60 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 205 | mililitrov | |
mlieko polotučné 1,5% | 1 | čajová lyžička | |
múka polohrubá | 470 | gramov | |
olej slnečnicový | - | ||
rum tmavý | 1 | polievková lyžica | |
soľ | 1 | štipka | |
tvaroh hrudkovitý | 130 | gramov | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
vaječný žĺtok | 1 | kus | |
škorica mletá | 0 |
Recept
1. Príprava kvásku
droždie čerstvé 25 gramov • mlieko polotučné 1,5% 125 mililitrov • cukor práškový 1 čajová lyžička
Z droždia, vlažného mlieka a cukru pripravíme kvások.
2. Príprava cesta
múka polohrubá 470 gramov • vajce slepačie 1 kus • maslo 60 gramov • cukor práškový 30 gramov • soľ 1 štipka • rum tmavý 1 polievková lyžica • mlieko polotučné 1,5% 80 mililitrov
Keď kvások vykysne, vlejeme ho do nádoby so surovinami určenými do cesta. Cesto spracujeme tak, aby sa odlepovalo od nádoby. Poprášime ho múkou a necháme prikryté asi 20 minút kysnúť.
3. Tvarovanie buchtičiek
Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na približne 20 štvorčekov, aby sme mali dosť kúskov na vytvorenie kohútika. Na štvorčeky nanesieme vopred pripravenú plnku a vytvarujeme malé buchtičky. Dva štvorčeky necháme prázdne na vytvorenie hrebeňa, zobáka a krídla.
4.
vajce slepačie 1 kus • mlieko polotučné 1,5% 1 čajová lyžička • cukor kryštálový
Buchtičky poukladáme na vymastený plech v tvare kohúta, z hrozienka urobíme oko, potrieme rozšľahaným vajíčkom s mliekom a štipkou cukru, necháme chvíľu podkysnúť.
5. Pečieme
Vložíme do vyhriatej rúry na 15 minút. Po vytiahnutí z rúry horúceho kohútika potrieme olejom, aby sa pekne leskol.
6. Lekvárová plnka
lekvár slivkový 130 gramov • škorica mletá • citrónová kôra
Slivkový lekvár zmiešame so štipkou škorice, citrónovou kôrou a dobre premiešame.
7. Tvarohová plnka
tvaroh hrudkovitý 130 gramov • vaječný žĺtok 1 kus • cukor práškový 2 polievkové lyžice • škorica mletá • citrónová kôra • cukor vanilkový 1 kus
Tvaroh zmiešame s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom, štipkou škorice, citrónovou kôrou a žĺtkom.
Dobrú chuť!