Veľkonočná mäsová fašírka
Fašírku podávame šibačom na studeno, s tradičnou vekou. Tým, ktorí sa u nás zdržia až k obedu môžeme paštétu zohriať a podať so zemiakovou kašou.
recept,fotorecept,bravčové mleté mäso,vajce slepačie,vajce slepačie,cesto lístkové,Bravčové mäso,Veľkonočné
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové mleté mäso | 800 | gramov | |
cesto lístkové | 300 | gramov | |
cibuľa | 100 | gramov | |
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
paprika farebná | 200 | gramov | |
paprika červená mletá | 1 | polievková lyžica | |
soľ | 1.5 | čajovej lyžičky | |
syr Eidam | 150 | gramov | |
vajce slepačie | 5 | kusov |
Recept
1.
cibuľa 100 gramov • olej slnečnicový 2 polievkové lyžice • bravčové mleté mäso 800 gramov • soľ 1.5 čajovej lyžičky • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • vajce slepačie 2 kusy
Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno a osmažíme na troche oleja. Pridáme mleté mäso, soľ a korenie a 15 minút smažíme za občasného premiešavania v hlbokej panvici. Vajíčka uvaríme natvrdo, vychladíme ich, olúpeme a prekrojíme na polovice.
2.
paprika červená mletá 1 polievková lyžica
Mäso odstavíme z ohňa, pridáme mletú papriku, premiešame a necháme vychladnúť.
3.
paprika farebná 200 gramov • syr Eidam 150 gramov • vajce slepačie 3 kusy
Papriku vyčistíme, umyjeme, pokrájame na prúžky a potom na menšie kocky. Syr postrúhame nahrubo. Všetko vložíme do väčšej misy a spolu s mäsom premiešame. Pridáme rozmiešané vajíčka, z ktorých si 1/4 necháme na neskoršie potretie cesta.
4.
cesto lístkové 300 gramov
Lístkové cesto rozvaľkáme na veľkosť 40x50 cm. Zo spodného okraja odkrojíme pás 5x50 cm z neho nakrájame asi 1,5 cm pásiky. Veľký plát prekrojíme tak, aby jeden plát mal rozmer 35x20 cm a ten druhý bol väčší.
5.
Menší plát položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a naložíme na neho časť mäsovej plnky. Okolo mäsa musí zostať cesto asi 2 cm voľné. Na mäso poukladáme polovice uvarených vajec.
6.
Na vajíčka naložíme zbytok mäsovej zmesi a vytvoríme val. Okraje cesta zdvihneme hore okolo valu a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.
7.
Na val položíme druhý pás cesta. Jemne pritlačíme a prebytočné cesto opatrne odkrojíme tak, aby sme paštétu na spodu neprekrojili.
8.
Celú fašírku potrieme rozšľahaným vajíčkom a pokladieme na ňu prúžky cesta do tvaru mriežky. Opäť všetko potrieme a popicháme špajdľou.
9.
Zo zbytku cesta môžeme vykrojiť veľkonočné motívy a fašírku nimi vyzdobiť.
10.
Fašírku pečieme vo vopred rozohriatej rúre pri 180 - 190°C 40 minút. Po prvých 20 minútach ju z vrchu prekryjeme alobalom.
11.
Upečenú necháme dobre vychladiť a až potom krájame.
Dobrú chuť!