Tvarohový koláč s višňami
Skvelý koláč z dvoch druhov špaldovej múky, plný chutného tvarohu a obľúbených višní.
recept,fotorecept,múka špaldová celozrnná hladká,múka špaldová celozrnná hladká,múka špaldová celozrnná polohrubá,višňový kompót,tvaroh jemný mäkký,tvaroh jemný hrudkovitý,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor trstinový | 110 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
maslo | 120 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 50 | mililitrov | |
múka špaldová celozrnná hladká | 200 | gramov | |
múka špaldová celozrnná hladká | - | ||
múka špaldová celozrnná polohrubá | 150 | gramov | |
tvaroh jemný hrudkovitý | 250 | gramov | |
tvaroh jemný mäkký | 250 | gramov | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
višňový kompót | 680 | gramov | |
voda | 1 | polievková lyžica | |
škrob kukuričný | 25 | gramov |
Recept
1.
múka špaldová celozrnná hladká 200 gramov • múka špaldová celozrnná polohrubá 150 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky
V mise zmiešame obe špaldové múky so sódou bikarbónou.
2.
cukor trstinový 60 gramov • maslo 120 gramov • vajce slepačie 2 kusy • voda 1 polievková lyžica
Trstinový cukor pomelieme na jemno(najlepšie v mlynčeku na kávu). Cukru si pomelieme viac, budeme ho potrebovať aj do tvarohu a na posypanie. Cukor v predpísanom množstve pridáme k múke, spolu s nakrájaným maslom. Začneme miesiť a počas miesenia pridáme trochu vody.
3.
Vypracované cesto položíme na tanier, zakryjeme a necháme pri izbovej teplote postáť pol hodinu.
5.
tvaroh jemný mäkký 250 gramov • tvaroh jemný hrudkovitý 250 gramov • mlieko plnotučné 3,5% 50 mililitrov • cukor trstinový 50 gramov • škrob kukuričný 25 gramov
V mise rozmiešame oba tvarohy s mliekom, mletým trstinovým cukrom a kukuričným škrobom.
6.
múka špaldová celozrnná hladká
Cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu (22x32 cm). Okraje zarovnáme...
7.
...a pomocou valčeka cesto prenesieme do plechu vyloženého papierom na pečenie.
8.
Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku...
9.
...a rozložíme višne.
10.
Tak ako prvú polovicu cesta, rozvaľkáme aj druhú a preložíme ju na vrch koláča.
11.
Popicháme vidličkou.
12.
Pečieme 30 min. pri teplote 175°C.
13.
Upečený koláč zakryjeme alobalom a necháme úplne vychladnúť. Pod alobalom krehké cesto od višní a tvarohu jemne prevlhne. Pred podávaním posypeme mletým trstinovým cukrom a ostrým nožom krájame.
Dobrú chuť!