Trešeník so slaninou
Recept na tradičný koláč, pochádzajúci z východného Slovenska. Podáva sa ako príloha ku kapustnici alebo ako samostatné jedlo.
recept,fotorecept,kapusta kvasená,slanina údená,Slané koláče
Slané koláče
Kategórie
Slané koláče ›
Ingrediencie
Ingrediencie
kapusta kvasená | 500 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | ½ | balíčka | |
maslo | 80 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 0.2 | litra | |
múka polohrubá | 300 | gramov | |
slanina údená | 150 | gramov | |
soľ | ½ | čajovej lyžičky |
Recept
1.
kapusta kvasená 500 gramov
Kyslú kapustu zlejeme a v sitku vytlačíme šťavu. Na doske nadrobno nasekáme.
2.
múka polohrubá 300 gramov • kypriaci prášok do pečiva ½ balíčka • maslo 80 gramov • mlieko polotučné 1,5% 0.2 litra • soľ ½ čajovej lyžičky • slanina údená 150 gramov
Takto pripravenú kapustu premiešame s múkou, kypriacim práškom a s trochou soli. Pridáme 100 ml mlieka (v pôvodnej receptúre sa používa acidofilné mlieko), maslo (tuk) a vypečené slaninové škvarky. Vypracujeme cesto, do ktorého podľa potreby pridáme mlieko. Cesto je lepkavé, dobre pomúčime pracovnú dosku.
3.
Na vymastený a pomúčený plech rozprestrieme cesto.
4.
Pečieme v rozohriatej rúre 30 - 40 minút.
Dobrú chuť!