Torta Lienka
Jednoduchá začiatočnícka torta z piškótového cesta, pečená bez cukrárenských pomôcok :)
recept,fotorecept,mlieko polotučné 1,5%,puding vanilkový - prášok,lekvár višňový,Torty
Torty
Kategórie
Torty ›
Ingrediencie
Ingrediencie
banány | 4 | kusy | |
cukor kryštálový | 50 | gramov | |
cukor práškový | 12 | polievkových lyžíc | |
cukor práškový | 80 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | 3 | čajové lyžičky | |
lekvár višňový | - | ||
marcipán farebný | 0 | ||
maslo | - | ||
maslo | 120 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 600 | mililitrov | |
múka polohrubá | 12 | polievkových lyžíc | |
múka polohrubá | - | ||
olej slnečnicový | - | ||
puding vanilkový - prášok | 80 | gramov | |
sirup ovocný | - | ||
vaječný bielok | 12 | kusov | |
vaječný žĺtok | 12 | kusov | |
voda | 12 | polievkových lyžíc | |
čokoláda biela | - | ||
čokoláda na varenie 55% | 0 |
Recept
1. Piškótové cesto - pečieme korpus
vaječný žĺtok 12 kusov • cukor práškový 12 polievkových lyžíc • voda 12 polievkových lyžíc
Žĺtky vymiešame s cukrom a vodou.
2.
múka polohrubá 12 polievkových lyžíc • kypriaci prášok do pečiva 3 čajové lyžičky
Múku zmiešame s kypriacim práškom.
3.
vaječný bielok 12 kusov
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku a sneh striedavo pridávame k vajíčkam a premiešavame.
4.
Cesto si rozdelíme na tri rovnaké diely.
5.
Na maslom vymastených a múkou vysypaných plechoch upečieme tri piškótové pláty.
6. 1. časť plnky
mlieko polotučné 1,5% 600 mililitrov • puding vanilkový - prášok 80 gramov • cukor kryštálový 50 gramov
V mlieku rozmiešame cukor, pudingový prášok s vanilkou a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
7. Ozdoby
čokoláda na varenie 55% • olej slnečnicový
Rozpustíme čokoládu a časť z nej natrieme v tenkej vrstve na alobal natretý olejom. Po stuhnutí povykrajujeme z čokolády bodky pre lienku.
8.
Z alobalu si vytvoríme tykadielka, namočíme ich v rozpustenej čokoláde a necháme stuhnúť.
9. Tvoríme tortu
Z papiera si vystrihneme šablonu tela lienky - veľký ovál. Pomocou šablony vykrojíme z plátov cesta telo lienky.
11. Plnka
maslo 120 gramov • cukor práškový 80 gramov
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladený puding a dobre rozmiešame. Vmiešame piškótové skrojky.
12. Skladáme tortu
Na prvý plát torty natrieme ľahko zohriaty - rozpustený, chuťovo kyslý lekvár. Nanesieme polovicu plnky.
14.
Položíme posledný plát a celú tortu potrieme opäť lekvárom, prípadne tenkou vrstvou masla vymiešaného s cukrom.
15.
Červený marcipán si rozvaľkáme na kukuričným škrobom posypanej doske. Spod priloženej šablony musí marcipán presahovať o boky tela lienky.
16.
čokoláda na varenie 55% • čokoláda biela
Červený marcipán preložíme na tortu, jemne vyhladíme po vrchu a po bokoch rukou. Pracujeme rýchlo, lebo marcipán sa rýchlo topí. Zvyšok okolo tela lienky odrežeme. Dáme do chladu stuhnúť. Medzitým si roztopíme čokoládu. Lienku vyberieme z chladu, natrieme jej hlavičku čokoládou. Roztopíme bielu čokoládu a vytvoríme belmá očí, vložíme do nich čokoládové kolieska. Navlhčením čokoládových koliesok prilepíme na telo lienky čokoládové bodky. Osadíme tykadielka.
17.
Ak máme iný farebný marcipán môžeme z neho povykrajovať rôzne prírodné motívy - kvety a pod., ktorými ozdobíme telo lienky po obvode. Tortu pred podávaním necháme niekoľko hodín stuhnúť v chlade.
Dobrú chuť!