Tiramisu
Jemný taliansky dezert.
recept,fotorecept,vaječný žĺtok,mascarpone,piškóty dlhé,Zákusky,Talianska kuchyňa
Zákusky
Talianska kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 100 | gramov | |
kakao - prášok | - | ||
káva zrnková mletá | - | ||
kávový likér | 30 | mililitrov | |
mascarpone | 500 | gramov | |
piškóty dlhé | 300 | gramov | |
rum tmavý | - | ||
vaječný bielok | 4 | kusy | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
voda | - |
Recept
2.
vaječný žĺtok 4 kusy • cukor práškový 100 gramov • mascarpone 500 gramov • rum tmavý
Žĺtka vymiešame s cukrom v horúcom vodnom kúpeli, vychladíme a vmiešame mascarpone. Vyšľahané bielka tiež prešľaháme v horúcom vodnom kúpeli a po vychladení vmiešame do mascarpone. Môžeme primiešať pár kvapiek rumu.
4.
voda • káva zrnková mletá • kávový likér 30 mililitrov
Uvaríme asi 200 ml presso kávy a zmiešame ju podľa chuti s kávovým alebo mandľovým likérom. Časťou kávy, pomocou polievkovej lyžice, polejeme piškóty, alebo piškóty postupne ale rýchlo v káve máčame.
5.
Na piškóty navrstvíme tretinu mascarpone krému, opäť kladieme piškóty, polievame kávou a ešte raz zopakujeme.
6.
Vytvoríme tri vrstvy, pričom posledná je vrstva krému.
8.
Dezert uložíme na niekoľko hodín do chladničky. Po stuhnutí môžeme krájať a servírovať.
Dobrú chuť!