Tekvicový koláč s meringou
Skvelý tekvicový koláč s vôňou škorice a zázvoru, pokrytý chrumkavým bielkovým snehom.
recept,fotorecept,tekvica hokkaido,Koláče
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | - | ||
cukor kryštálový | 50 | gramov | |
cukor práškový | 160 | gramov | |
maslo | 80 | gramov | |
múka hladká | 120 | gramov | |
orechy vlašské mleté | 50 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 2 | polievkové lyžice | |
soľ | - | ||
tekvica hokkaido | 500 | gramov | |
tvaroh jemný mäkký | 250 | gramov | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
vaječný bielok | 2 | kusy | |
voda | - | ||
voda | 2 | polievkové lyžice | |
zázvor mletý | ¾ | čajovej lyžičky | |
škorica mletá | ½ | čajovej lyžičky | |
škrob zemiakový | 20 | gramov |
Recept
1.
múka hladká 120 gramov • maslo 80 gramov • cukor práškový 40 gramov • voda 1 polievková lyžica • zázvor mletý ¼ čajovej lyžičky
Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto.
2.
Forma na koláč ø 26 cm
Cesto natlačíme do formy na koláč a vytiahneme na okraj. Uložíme na hodinu do chladničky. Cesto popicháme vidličkou.
3.
tekvica hokkaido 500 gramov • voda
Očistíme tekvicu, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca, podlejeme trochou vody a udusíme do mäkka. Tekvicu rozmixujeme na pyré.
4.
tvaroh jemný mäkký 250 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 2 polievkové lyžice • vajce slepačie 1 kus • cukor kryštálový 50 gramov • zázvor mletý ½ čajovej lyžičky • škorica mletá ½ čajovej lyžičky • škrob zemiakový 20 gramov
Do misy vložíme tvaroh, pridáme smotanu, vajce, cukor, koreniny a všetko spolu vyšľaháme. Pridáme zemiakový škrob a znovu prešľaháme.
5.
Nakoniec vmiešame vychladené tekvicové pyré.
6.
orechy vlašské mleté 50 gramov
Cesto vyberieme z chladničky a dáme predpiecť do rúry (horný a dolný ohrev s ventilátorom) na 15 minút pri teplote 160°C. Predpečené cesto posypeme mletými orechmi.
7.
Tvarohovo tekvicovú zmes vylejeme na predpečené cesto.
8.
Dáme piecť (horný a dolný ohrev s ventilátorom) na 30 minút pri teplote 160°C.
9.
vaječný bielok 2 kusy • cukor práškový 120 gramov • voda 1 polievková lyžica • citrónová šťava • soľ
Z vaječných bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh. Vmiešame cukor. Nakoniec primiešame teplú vodu a pár kvapiek citróna.
10.
Meringu rozotrieme na upečený ľahko vychladený koláč a dáme ešte na 15 minút zapiecť na 160° C. Koláč necháme chladnúť pri otvorených dvierkach rúry.
Dobrú chuť!