Ťahaná Makovo - Višňová štrúdľa
Tradičný recept na najlepšiu štrúdľu, tak ako sa ho naša stará mama naučila od svojej starej mamy. Suroviny na cesto sú na dve štrúdle z kila múky. Môžete si spraviť jednu makovú a druhú napr. tvarohovú alebo jablkovú.
recept,fotorecept,višne,mak mletý,Štrúdle
Štrúdle
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 | polievkové lyžice | |
mak mletý | 150 | gramov | |
maslo | 120 | gramov | |
múka hladká 00 Extra | 1 | kilogram | |
ocot | 1 | ||
soľ | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus | |
višne | 500 | gramov | |
voda | 2 | decilitre |
Recept
3.
vajce slepačie 1 kus • maslo 60 gramov • soľ
Pridáme vajce, štipku soli a zmäknuté maslo. Premiešame spočiatku príborovým nožom a neskôr miesime rukami. Ku koncu cestom búchame o pracovnú dosku kým sa neprestane lepiť.
4.
Cesto rozdelíme na dva rovnako veľké bochníky a odložíme na pomúčenú dosku. Prikryjeme rozohriatym, primerane veľkým hrncom. Necháme odležať 45 minút.
5.
Na stôl si rozprestrieme biely obrus, alebo plachtu a jemne pomúčime. Múku roztiahneme po celej ploche aby sa nám cesto pri vyťahovaní nelepilo.
7.
Pokračujeme vo vyťahovaní, kým sa cesto moc netrhá. Nevadí ak sa miestami vytvorí diera. Výsledkom bude takmer priesvitné tenučké cesto.
8.
Okraje orežeme po celom obvode.
9. Plnenie cesta
višne 500 gramov • cukor kryštálový 2 polievkové lyžice • mak mletý 150 gramov
Na polovinu povrchu cesta vrstvíme mletý mak, cukor a višne. Ak chceme mať višne odkôstkované, treba ich nechať po odkôstkovaní odkvapkať a cesto posypať ešte strúhankou.
10.
Cesto z troch strán preložíme nadvihnutím obrusu cez plnku, aby pri pečení plnka nevytekala.
11.
Pokračujeme zo širšej strany v rolovaní pomocou obrusu.
12.
Rolku patrne preklopíme na vymastený plech do tvaru podkovy. Pokvapkáme zvyškom rozpusteného masla a rozotrieme.
13.
Pečieme v dobre rozohriatej rúre na 240°C do zlatova.
Dobrú chuť!