RECEPTY

Ťahaná Makovo - Višňová štrúdľa

Ťahaná Makovo - Višňová štrúdľa

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Tradičný recept na najlepšiu štrúdľu, tak ako sa ho naša stará mama naučila od svojej starej mamy. Suroviny na cesto sú na dve štrúdle z kila múky. Môžete si spraviť jednu makovú a druhú napr. tvarohovú alebo jablkovú.

recept,fotorecept,višne,mak mletý,Štrúdle

Štrúdle

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový

2

121

polievkové lyžice

kcal

mak mletý

150

812

gramov

kcal

maslo

120

881

gramov

kcal

múka hladká 00 Extra

1

3480

kilogram

kcal

ocot

1

7

kcal

soľ

0

??

kcal

vajce slepačie

1

88

kus

kcal

višne

500

250

gramov

kcal

voda

2

0

decilitre

kcal

 

Recept

1. Príprava cesta

múka hladká 00 Extra 1 kilogram

Múku preosejeme cez sitko na pracovnú dosku.

Múku preosejeme cez sitko na pracovnú dosku....

2. 

voda 2 decilitre  ocot 1 Pl

Do vlažnej vody pridáme ocot a premiešame.

Do vlažnej vody pridáme ocot a premiešame....

3. 

vajce slepačie 1 kus  maslo 60 gramov  soľ

Pridáme vajce, štipku soli a zmäknuté maslo. Premiešame spočiatku príborovým nožom a neskôr miesime rukami. Ku koncu cestom búchame o pracovnú dosku kým sa neprestane lepiť.

Pridáme vajce, štipku soli a zmäknuté maslo....

4. 

Cesto rozdelíme na dva rovnako veľké bochníky a odložíme na pomúčenú dosku. Prikryjeme rozohriatym, primerane veľkým hrncom. Necháme odležať 45 minút.

Cesto rozdelíme na dva rovnako veľké bochníky...

5. 

Na stôl si rozprestrieme biely obrus, alebo plachtu a jemne pomúčime. Múku roztiahneme po celej ploche aby sa nám cesto pri vyťahovaní nelepilo.

6. 

maslo 60 gramov

Cesto začneme vyťahovať na obrus. Priebežne pokvapkáme rozpusteným maslom.

Cesto začneme vyťahovať na obrus. Priebežne...

7. 

Pokračujeme vo vyťahovaní, kým sa cesto moc netrhá. Nevadí ak sa miestami vytvorí diera. Výsledkom bude takmer priesvitné tenučké cesto.

Pokračujeme vo vyťahovaní, kým sa cesto moc...

8. 

Okraje orežeme po celom obvode.

Okraje orežeme po celom obvode....

9. Plnenie cesta

višne 500 gramov  cukor kryštálový 2 polievkové lyžice  mak mletý 150 gramov

Na polovinu povrchu cesta vrstvíme mletý mak, cukor a višne. Ak chceme mať višne odkôstkované, treba ich nechať po odkôstkovaní odkvapkať a cesto posypať ešte strúhankou.

Na polovinu povrchu cesta vrstvíme mletý mak,...

10. 

Cesto z troch strán preložíme nadvihnutím obrusu cez plnku, aby pri pečení plnka nevytekala.

Cesto z troch strán preložíme nadvihnutím...

11. 

Pokračujeme zo širšej strany v rolovaní pomocou obrusu.

Pokračujeme zo širšej strany v rolovaní...

12. 

Rolku patrne preklopíme na vymastený plech do tvaru podkovy. Pokvapkáme zvyškom rozpusteného masla a rozotrieme.

Rolku patrne preklopíme na vymastený plech do...

13. 

Pečieme v dobre rozohriatej rúre na  240°C do zlatova.

Dobrú chuť!

Odporúčané recepty

Články

Obľúbené vyhľadávania

Najpopulárnejšie recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť