RECEPTY

Štedrák

Štedrák

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Tradičný vianočný kysnutý koláč, štedro naplnený obľúbenou makovou, orechovou, lekvárovou a tvarohovou plnkou.

recept,fotorecept,lekvár slivkový,orechy vlašské mleté,mak mletý,tvaroh hrudkovitý,Koláče,Vianočné recepty

Koláče

Kuchtil

Počet porcií

24

Čas prípravy

2 h.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový1čajová lyžička
cukor kryštálový140gramov
cukor práškový60gramov
droždie čerstvé20gramov
hrozienka-
hrozienka50gramov
lekvár slivkový180gramov
mak mletý200gramov
maslo80gramov
mlieko plnotučné 3,5%600mililitrov
múka polohrubá1čajová lyžička
múka polohrubá500gramov
múka polohrubá-
orechy vlašské mleté250gramov
pšeničná krupica (detská dehydrovaná)1polievková lyžica
rum tmavý4polievkové lyžice
soľ1štipka
tvaroh hrudkovitý300gramov
vajce slepačie2kusy
vaječný bielok1kus
vaječný žĺtok1kus
voda2polievkové lyžice

 

Recept

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  droždie čerstvé 20 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička  múka polohrubá 1 čajová lyžička

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s...

2. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  maslo 80 gramov

V mlieku rozpustíme maslo.

V mlieku rozpustíme maslo....

3. 

múka polohrubá 500 gramov  soľ 1 štipka  vaječný žĺtok 1 kus

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a vaječný žĺtok.

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli a...

4. 

Prilejeme kvások a mlieko s maslom.

Prilejeme kvások a mlieko s maslom....

5. 

Vymiesime cesto, zakryjeme...

Vymiesime cesto, zakryjeme......

6. 

...a necháme vykysnúť.

...a necháme vykysnúť....

7. 

lekvár slivkový 180 gramov  rum tmavý 4 polievkové lyžice  voda 2 polievkové lyžice

Lekvár rozmiešame s rumom a podľa potreby aj s trochou vody.

Lekvár rozmiešame s rumom a podľa potreby aj s...

8. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  cukor kryštálový 60 gramov  orechy vlašské mleté 250 gramov

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme orechy a premiešame.

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme...

9. 

mlieko plnotučné 3,5% 150 mililitrov  cukor kryštálový 80 gramov  mak mletý 200 gramov

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme mak a premiešame. Ak je plnka moc hustá pridáme ešte trochu mlieka.

Mlieko s cukrom privedieme do varu, zalejeme mak a...

10. 

tvaroh hrudkovitý 300 gramov  vajce slepačie 1 kus  vaječný bielok 1 kus  cukor práškový 60 gramov  hrozienka 50 gramov  pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 1 polievková lyžica

Tvaroh zmiešame s vajíčkom, vaječným bielkom, cukrom, hrozienkami a trochou krupice.

Tvaroh zmiešame s vajíčkom, vaječným bielkom,...

11. 

múka polohrubá

Forma na tortu rozkladacia ø 26 cm

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť postupne vyvaľkáme na pomúčenej doske do o trochu väčšieho tvaru ako je forma. Pomocou kruhu formy vykrojíme. Cesto vložíme do formy.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú...

12. 

Na cesto rovnomerne rozotrieme makovú plnku.

Na cesto rovnomerne rozotrieme makovú plnku....

13. 

Položíme druhé cesto a rozotrieme orechovú plnku. Položíme tretie cesto a rozotrieme na neho lekvárovú plnku.

Položíme druhé cesto a rozotrieme orechovú...

14. 

Položíme posledné cesto a rozotrieme tvarohovú plnku.

Položíme posledné cesto a rozotrieme tvarohovú...

15. 

Zo zvyškov cesta vytvoríme tenké valčeky...

Zo zvyškov cesta vytvoríme tenké valčeky......

16. 

hrozienka  vajce slepačie 1 kus

...a poukladáme ich do tvaru mriežky na koláč. Do vzniknutých otvorov vložíme hrozienka. Koláč necháme 45 minút kysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom.

...a poukladáme ich do tvaru mriežky na koláč....

17. 

Pečieme 30 minút pri teplote 160-165°C, zakryjeme alobalom a 20 minút dopekáme pri teplote 170-180°C.

Pečieme 30 minút pri teplote 160-165°C,...

18. 

Koláč necháme dôkladne vychladiť. Uložíme do chladu a krájame až po 24 hodinách, keď si plnky sadnú.

Koláč necháme dôkladne vychladiť. Uložíme...

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť