Šošovicovo - zemiakový prívarok

Omáčka - prívarok zo šošovice a zemiakov.
recept,fotorecept,šošovica,zemiaky,mlieko polotučné 1,5%,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Prívarky a omáčky
Prívarky a omáčky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 21 | čajová lyžička kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 120 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 2 105 | polievkové lyžice kcal | |
ocot | 0 ?? | kcal | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 778 | mililitrov kcal | |
soľ | 1 0 | čajová lyžička kcal | |
soľ | 0 ?? | kcal | |
voda | 1.5 0 | litra kcal | |
zemiaky | 300 276 | gramov kcal | |
šošovica | 150 500 | gramov kcal |
Recept
1.
šošovica 150 gramov • voda 1.5 litra • zemiaky 300 gramov • soľ 1 čajová lyžička
Šošovicu preberieme a odstránime z nej nečistoty. Na sitku ju pod tečúcou vodou prepláchneme, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a varíme cca 45 minút. Pridáme očistené, umyté a nakrájané zemiaky a soľ. Varíme do zmäknutia zemiakov.

2.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov • múka hladká 2 polievkové lyžice • ocot • soľ • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
V mlieku rozmiešame smotanu a múku. Zátrepku vlejeme do šošovice so zemiakmi a za stáleho miešania uvedieme do varu. Ak máme radi prívarok kyslejší môžeme pridať ocot. Podľa chuti tiež dosolíme, trošku môžeme prisladiť.

3.
Podávame s fašírkou, prípadne opečenou klobáskou či párkom.

Dobrú chuť!