Šošovicovo - zemiakový prívarok
Omáčka - prívarok zo šošovice a zemiakov.
recept,fotorecept,šošovica,zemiaky,mlieko polotučné 1,5%,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Prívarky a omáčky
Prívarky a omáčky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka hladká | 2 | polievkové lyžice | |
ocot | - | ||
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 250 | mililitrov | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
soľ | - | ||
voda | 1.5 | litra | |
zemiaky | 300 | gramov | |
šošovica | 150 | gramov |
Recept
1.
šošovica 150 gramov • voda 1.5 litra • zemiaky 300 gramov • soľ 1 čajová lyžička
Šošovicu preberieme a odstránime z nej nečistoty. Na sitku ju pod tečúcou vodou prepláchneme, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a varíme cca 45 minút. Pridáme očistené, umyté a nakrájané zemiaky a soľ. Varíme do zmäknutia zemiakov.
2.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov • múka hladká 2 polievkové lyžice • ocot • soľ • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
V mlieku rozmiešame smotanu a múku. Zátrepku vlejeme do šošovice so zemiakmi a za stáleho miešania uvedieme do varu. Ak máme radi prívarok kyslejší môžeme pridať ocot. Podľa chuti tiež dosolíme, trošku môžeme prisladiť.
3.
Podávame s fašírkou, prípadne opečenou klobáskou či párkom.
Dobrú chuť!