Šomló halušky (Somlói galuska)
Báječný zákusok z maďarskej kuchyne pripravený podľa tradičnej receptúry. Časovo náročnejšia príprava posúva túto kulinársku špecialitu len do luxusnejších reštaurácií. Skutočne stojí za to pripraviť si túto chýrnu dobrotu doma a prekvapiť vašich blízkych.
recept,fotorecept,hrozienka,džem jahodový,orechy vlašské,čokoláda,Zákusky,Maďarská kuchyňa,Sezónne recepty
Zákusky
Maďarská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 140 | gramov | |
cukor práškový | 80 | gramov | |
cukor vanilkový | 20 | gramov | |
džem jahodový | 150 | gramov | |
hrozienka | 100 | gramov | |
kakao - prášok | 70 | gramov | |
kakao - prášok | - | ||
kypriaci prášok do pečiva | 1 | čajová lyžička | |
maslo | 50 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 1000 | mililitrov | |
múka hladká | 240 | gramov | |
orechy vlašské | 100 | gramov | |
orechy vlašské mleté | 40 | gramov | |
rum tmavý | 135 | mililitrov | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 6 | kusov | |
vaječný bielok | 6 | kusov | |
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
voda | 375 | mililitrov | |
voda | 1 | polievková lyžica | |
čokoláda | 100 | gramov |
Recept
1.
cukor kryštálový 40 gramov • voda 300 mililitrov • hrozienka 100 gramov • rum tmavý 60 mililitrov
Cukor upálime na karamel, zalejeme vodou a rozvaríme. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Prisypeme umyté hrozienka a prilejeme rum.
3.
vaječný bielok 6 kusov • soľ • múka hladká 140 gramov • kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička
Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a spolu so snehom striedavo primiešame k žĺtkom.
4.
orechy vlašské mleté 40 gramov • kakao - prášok 20 gramov • voda 1 polievková lyžica
Cesto rozdelíme do troch misiek. Do jednej misky primiešame orechy, do druhej kakao s trochou vody.
5.
Cestá postupne upečieme na plechu (cca 20x16 cm)vyloženom papierom na pečenie. Pečieme 10-12 minút pri teplote 180°C. (Tip: Na veľkom plechu môžeme upiecť naraz dve cestá, ak si pomocou papiera na pečenie cestá oddelíme).
6.
Z teplých upečených korpusov odstránime papier. Prvé - biele cesto vložíme do hranatej hlbokej misy. Ostatné cestá rozložíme na dosku. Všetky popolievame karamelovo-rumovým rozvarom.
7.
mlieko polotučné 1,5% 800 mililitrov • cukor kryštálový 100 gramov • cukor vanilkový 20 gramov
Mlieko, kryštálový a vanilkový cukor privedieme do varu.
8.
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • vaječný žĺtok 4 kusy • múka hladká 100 gramov
V mlieku rozmiešame vaječné žĺtka s múkou dohladka.
9.
Cestíčko prilejeme do mlieka a uvaríme kašu.
10.
maslo 50 gramov • džem jahodový 150 gramov
Do kaše vmiešame kúsok masla. Korpusy natrieme rozmiešaným džemom.
11.
orechy vlašské 100 gramov
Orechy nasekáme nadrobno. Korpus v miske posypeme tretinou orechov a tretinou hrozienok.
12.
Polejeme tretinou kaše.
13.
Položíme tmavé cesto. Postup opakujeme. Položíme orechový korpus a opäť postup opakujeme.
14.
Nakoniec posypeme preosiatym kakaom, zakryjeme a uložíme na 12 hodín do chladničky.
15.
čokoláda 100 gramov • kakao - prášok 50 gramov • voda 75 mililitrov • rum tmavý 75 mililitrov
V hrnci rozpustíme čokoládu s vodou a kakaom. Po vychladnutí zamiešame rum.
16. Servírovanie
Pomocou polievkovej lyžice vykrajujeme zo zákuska "halušky".
17.
Halušky kladieme na dezertné taniere, do pohárov,...
18.
... alebo misiek. Polejeme čokoládovo-rumovým topingom a ozdobíme šľahačkou. Na jednu porciu použijeme asi 3 - 4 podľa veľkosti aká sa nám podarí vykrojiť.
Dobrú chuť!