Smotanový hrachový prívarok

Obľúbený prívarok zo žltého poleného sušeného hrachu so šľahačkovou smotanou. Skutočná delikatesa.
recept,fotorecept,hrach žltý polený sušený,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Prívarky a omáčky,Bezlepkové
Prívarky a omáčky
Kuchtil
Počet porcií
4
Hmotnosť porcie
595 g
Energia porcie
743 kcal
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
stredná
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | 3 17 | strúčiky kcal | |
cibuľa | 400 176 | gramov kcal | |
hrach žltý polený sušený | 500 1705 | gramov kcal | |
olej repkový | 50 450 | mililitrov kcal | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 200 622 | mililitrov kcal | |
soľ | 1.5 0 | čajovej lyžičky kcal | |
voda | 1200 0 | mililitrov kcal |
Recept
1.
hrach žltý polený sušený 500 gramov • voda 1200 mililitrov • soľ 1.5 čajovej lyžičky
Hrach preberieme, vsypeme do hrnca, zalejeme vodou, vodu zlejeme a takto hrach pár krát premyjeme. Nakoniec pridáme vodu v predpísanom množstve v ktorej ho varíme. Pridáme soľ a korenie. Varíme do zmäknutia, cca 60 minút. Použitie sušeného poleného hrachu nám umožňuje variť prívarok z neho bez predchádzajúceho viac hodinového namáčania.

2.
Hrach vo vode rozmixujeme.


4.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 200 mililitrov
...a smotanu. Prevaríme. Prívarok chladnutím tuhne, ak by sa nám však zdal riedky, môžeme ho zahustiť trochou hladkej múky (1 PL), ktorú rozmiešame v mlieku (50 ml).

5.
cibuľa 400 gramov • olej repkový 50 mililitrov
Cibuľu očistíme, nakrájame na mesiačiky a rozoberieme. Opražíme.

6.
Praženú cibuľu podávame s prívarkom a chlebom. Podľa chuti môžeme podávať aj s ľahko opečenou šunkou.

Dobrú chuť!