Smotanovo-piškótová torta
Jemná a lahodná torta bez masla, ktorou sa zavďačíte aj tomu najväčšiemu maškrtníkovi.
recept,fotorecept,broskyne kompótované,piškóty,smotana kyslá (14-18% tuku),Torty,Zákusky
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
broskyne kompótované | 540 | gramov | |
cukor trstinový | 80 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
kakao - prášok | 15 | gramov | |
maslo | - | ||
med | 60 | gramov | |
múka polohrubá | 100 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
piškóty | 175 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 800 | gramov | |
soľ | - | ||
vaječný bielok | 5 | kusov | |
vaječný žĺtok | 5 | kusov | |
voda | 3 | polievkové lyžice |
Recept
2.
kakao - prášok 15 gramov • voda 3 polievkové lyžice • múka polohrubá 100 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky • vaječný bielok 5 kusov • soľ
K vaječným žĺtkom primiešame kakao a vodu. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh. Múku zmiešame so sódou bikarbónou. Do kakaového základu, postupne a striedavo, primiešavame múku a sneh z bielkov.
3.
Cesto vylejeme do tortovej formy (priemer 26 cm) vymastenej maslom a vysypanej múkou.
4.
Pečieme 15 min. pri teplote 180°C.
7.
Tortový korpus rozkrojíme pozdĺžne na polovice. Jednu polovicu vložíme späť do formy.
9.
...a na ne uložíme mesiačiky broskýň.
10.
Navrstvíme smotanu.
11.
Poukladáme druhú polovicu piškót.
12.
Prikryjeme druhou polovicou korpusu a jemne pritlačíme. Necháme cez noc tuhnúť v chlade.
13.
Vyšľaháme smotanu do tuha (prípadne s použitím stužovača šľahačky) a celú tortu šľahačkou natrieme. Ozdobíme cukrárenským zdobením, v našom prípade sme použili slnečnicové semienka obalené v 3 druhoch čokolády. Pred samotným podávaním, odporúčame nechať šľahačku na torte zatuhnúť v chlade aspoň hodinu.
Dobrú chuť!