Slivkovo-smotanová omáčka
Chutná, sladko-slaná omáčka vhodná k údenému mäsu, ku pečenej kačke i králikovi.
recept,fotorecept,lekvár slivkový,smotana sladká na varenie,slivky sušené,Prívarky a omáčky
Prívarky a omáčky
Kategórie
Prívarky a omáčky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová šťava | 30 | mililitrov | |
cukor kryštálový | 1 | polievková lyžica | |
lekvár slivkový | 80 | gramov | |
maslo | 50 | gramov | |
múka hladká | 70 | gramov | |
slivky sušené | 80 | gramov | |
smotana sladká na varenie | 250 | mililitrov | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
soľ | - | ||
voda | ½ | litra | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička |
Recept
1.
maslo 50 gramov • lekvár slivkový 80 gramov
V hrnci roztopíme maslo a pridáme slivkový lekvár. Za stáleho miešanie lekvár orestujeme a čiastočne roztopíme.
2.
voda ½ litra • soľ 1 čajová lyžička • cukor kryštálový 1 polievková lyžica • škorica mletá 1 čajová lyžička • citrónová šťava 30 mililitrov
Prilejeme vodu, pridáme soľ, cukor, škoricu, citrónovú šťavu a prevaríme.
3.
smotana sladká na varenie 250 mililitrov • múka hladká 70 gramov
K slivkovému lekváru prilejeme smotanu s rozmiešanou múkou. Varíme do zhustnutia. Ak je omáčka priveľmi hustá môžeme pridať ešte trochu smotany.
4.
Uvarenú omáčku odstavíme z ohňa a precedíme ju.
5.
slivky sušené 80 gramov • soľ
Sušené slivky nadrobno nakrájame a vsypeme ich do horúcej omáčky. Premiešame, podľa chuti môžeme ešte dosoliť.
6. Omáčka, údené mäso, zemiakové knedlíky
Ako prílohu k omáčke a mäsám podávame rôzne druhy knedlí a knedličiek.
Dobrú chuť!