Slivkové gule so strúhankou

Tradičný a najjednoduchší recept na prípravu slivkových guliek v jemnom cestíčku.
recept,fotorecept,múka polohrubá,slivky,Sladké jedlá,Parný hrniec,Slovenská kuchyňa,
Sladké jedlá
Slovenská kuchyňa
Kuchtil
Počet porcií
4
Hmotnosť porcie
535 g
Energia porcie
848 kcal
Čas prípravy
1 h. 15 min.
Náročnosť
nízka
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 3 117 | polievkové lyžice kcal | |
maslo | 60 441 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 300 144 | mililitrov kcal | |
múka polohrubá | 360 1282 | gramov kcal | |
slivky | 1200 817 | gramov kcal | |
strúhanka | 9 504 | polievkových lyžíc kcal | |
vajce slepačie | 1 88 | kus kcal |
Recept
1.
múka polohrubá 360 gramov • vajce slepačie 1 kus • mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov
Do misy si pripravíme dve šálky polohrubej múky. Jednu šálku mlieka zohrejeme, tak aby nevrelo. Mlieko za tepla prilejeme k múke a dobre premiešame. Po vychladnutí ešte zapracujeme do cesta jedno vajíčko.

2.
slivky 1200 gramov
Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 3 mm na mierne pomúčenej doske a narežeme na štvorčeky, do ktorých budeme slivky baliť. Ich veľkosť by mala byť primeraná veľkosti sliviek (cca 8x8 cm).

3.
Guľky varíme v parnom hrnci 25 - 30 minút. Ak by ste na varenie použili bežný hrniec s vriacou vodou, sledujte priebežne či voda nevrie moc silno a či sa cesto na povrchu nerozvára.

4. Príprava strúhanky
strúhanka 9 polievkových lyžíc • cukor práškový 3 polievkové lyžice
Strúhanku s práškovým cukrom opražíme na sucho na panvici. Občas premiešame aby neprihorela. Cukor má tendenciu karamelizovať a lepiť sa na dno panvice.
5.
maslo 60 gramov
V najluxusnejšej variante servírujeme každú guľku rozštvrtenú, odkôstkovanú, posypanú strúhankou a poliatu rozohriatym maslom.

Dobrú chuť!