Slaný syrový veniec
Výborná, rýchla slaná chuťovka, vhodná ako pohostenie nielen na veľkonočné sviatky.
recept,fotorecept,syr Gouda,balkánsky syr,cesto lístkové,Slané chuťovky,Veľkonočné
Slané chuťovky
Ingrediencie
Ingrediencie
balkánsky syr | 150 | gramov | |
cesto lístkové | 275 | gramov | |
korenie rasca drvená | - | ||
maslo | 20 | gramov | |
maslo | - | ||
múka hladká | 0 | ||
syr Gouda | 60 | gramov | |
vajce slepačie | 1 | kus |
Recept
5.
K balkánskemu syru pridáme syr gouda, prilejeme 3/4 vajíčka s maslom. Dobre premiešame.
6.
cesto lístkové 275 gramov • múka hladká
Lístkové cesto zvinuté na papieri roztočíme, preložíme na pomúčenú dosku a po dĺžke prekrojíme na tri rovnako veľké pásy. Do stredu pásov rovnomerne rozdelíme syrovú plnku. Okraje cesta potrieme časťou 1/3 vajíčka s maslom. Okraje po dĺžke preložíme, ako keby sme ich chceli stočiť do rolády.
7.
Zapletieme vrkoč.
8.
maslo • múka hladká • korenie rasca drvená
Vrkoč preložíme do kruhovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou (priemer 24 cm) a stočíme do venca. Potrieme zvyškom vajíčka a posypeme podľa chuti rascou.
9.
Pečieme 20 min. pri teplote 180°C.
10.
Slaný koláč necháme mierne vychladnúť a preložíme na tanier.
11.
Pokrájame a servírujeme. Koláč je najlepší čerstvý, ale je dobrý aj na druhý deň po upečení, avšak plnka stuhne.
Dobrú chuť!