Sladkokyslá fazuľová omáčka so zemiakmi
Sladkokyslý, mliečno-smotanový fazuľový prívarok je veľmi chutný pri podávaní s dobrou fašírkou, klobáskou, alebo volským okom. Klasicky k nemu servírujeme čerstvý, mäkký chlieb. Pri príprave 4 porcií použijeme polovičnú dávku ingrediencií.
recept,fotorecept,fazuľa,zemiaky,Prívarky a omáčky,Slovenská kuchyňa
Prívarky a omáčky
Slovenská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 3 | čajové lyžičky | |
cukor kryštálový | - | ||
fazuľa | 350 | gramov | |
maslo | 50 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 500 | mililitrov | |
múka hladká | 3 | polievkové lyžice | |
ocot | 2 | polievkové lyžice | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 200 | mililitrov | |
soľ | 0 | ||
soľ | 1 | čajová lyžička | |
voda | - | ||
voda | 1 | liter | |
zemiaky | 750 | gramov |
Recept
1.
fazuľa 350 gramov • voda • soľ
Fazuľu deň pred varením namočíme do studenej vody. Vodu zlejeme, nahradíme novou a fazuľu uvaríme do mäkka s trochou soli. Scedíme.
2.
Pri príprave môžeme použiť aj sterilizovanú fazuľu, v čistej váhe 750 g. Pred použitím ju scedíme z nálevu a prepláchneme vodou.
3.
zemiaky 750 gramov • voda 1 liter • soľ 1 čajová lyžička
Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na malé kocky a uvaríme vo vode so soľou a bobkovým listom.
6.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 200 mililitrov
Zátrepku prilejeme do polievky a prevaríme. Pridáme smotanu.
7.
ocot 2 polievkové lyžice • cukor kryštálový • soľ • maslo 50 gramov
Omáčku odstavíme z ohňa, dochutíme prevareným octom, prípadne ešte trochou cukru a soli podľa chuti. Nakoniec vmiešame maslo.
Dobrú chuť!