Šišky od Cilky
Tradičný recept predávaný z generácie na generáciu.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka polohrubá,rum tmavý,Sladké jedlá,Fašiangy
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | - | ||
cukor práškový | 40 | gramov | |
cukor vanilkový | - | ||
droždie čerstvé | 30 | gramov | |
maslo | 75 | gramov | |
maslo | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka polohrubá | 500 | gramov | |
olej fritovací | - | ||
rum tmavý | 3 | polievkové lyžice | |
soľ | - | ||
vaječný žĺtok | 4 | kusy |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 30 gramov • cukor práškový 40 gramov • múka polohrubá 500 gramov • vaječný žĺtok 4 kusy • maslo 75 gramov • rum tmavý 3 polievkové lyžice • soľ
Mlieko mierne zohrejeme, pridáme k nemu rozdrobené kvasnice, lyžičku z odváženého cukru a asi 1 lyžičku z odváženej múky. Necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, cukor, pridáme štipku soli, kvások, žĺtka, roztopené maslo a rum.
2.
Dobre vymiesime a necháme kysnúť cca 30 minút na teplom mieste, zakryté.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme asi na hrúbku 1 cm. Pomocou hrnčeka vykrajujeme kolieska. Do každého kolieska spravíme prstom priehlbinu.
4.
V panvici rozohrejeme olej (môžeme pridať trochu masla, aby šišky nepili moc olej) a vkladáme doň šišky. Vždy najprv stranou na ktorej je priehlbina. Vypražíme, otočíme a vypražíme z druhej strany.
5.
cukor práškový • cukor vanilkový
Práškový cukor premiešame s vanilkovým a obaľujeme v ňom ešte teplé, nie však horúce šišky.
Dobrú chuť!