Ryžový nákyp s tvarohom
Vynikajúci ryžový nákyp, bohatý na ingrediencie, s vysokou energetickou hodnotou.
recept,fotorecept,ryža guľatozrnná,mlieko plnotučné 3,5%,jablká,tvaroh hrudkovitý,Sladké jedlá,Sezónne recepty
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 300 | gramov | |
cukor vanilkový | 30 | gramov | |
hrozienka | 100 | gramov | |
jablká | 350 | gramov | |
maslo | 150 | gramov | |
maslo | - | ||
mlieko plnotučné 3,5% | 1000 | mililitrov | |
múka polohrubá | - | ||
ryža guľatozrnná | 500 | gramov | |
slivky sušené | - | ||
tvaroh hrudkovitý | 500 | gramov | |
vaječný bielok | 8 | kusov | |
vaječný žĺtok | 8 | kusov | |
voda | 1000 | mililitrov |
Recept
1. Ryža
ryža guľatozrnná 500 gramov • mlieko plnotučné 3,5% 1000 mililitrov • voda 1000 mililitrov • cukor vanilkový 30 gramov
Ryžu premyjeme pod tečúcou vodou na sitku a necháme odkvapkať. Do hrnca nalejeme mlieko, vodu, pridáme vanilkový cukor a ryžu. Počas častého miešania ryžu rozvaríme. Uvarenú necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
2.
maslo 150 gramov • cukor práškový 160 gramov • vaječný žĺtok 8 kusov
Maslo vymiešame s cukrom, vmiešame žĺtky.
3. Tvarohovo-jablková plnka
hrozienka 100 gramov • jablká 350 gramov • tvaroh hrudkovitý 500 gramov • cukor práškový 80 gramov
Hrozienka namočíme do vody. Jablká očistíme a nahrubo postrúhame. Tvaroh zmiešame s cukrom, pridáme scedené hrozienka a vyžmýkané jablká. Premiešame.
4.
Vychladenú ryžu pridáme k vymiešanému maslu so žĺtkami. Rovnomerne rozmiešame.
5. Vrstvíme
Hlboký pekáč vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Na spodok rozložíme polovicu ryžovej zmesi. Prikryjeme tvarohovo-jablkovou plnkou. Tretiu vrstvu tvorí opäť ryžová zmes.
6.
Na povrch poukladáme sušené slivky. Pečieme 50 minút v rozohriatej rúre na cca 175°C, zakryté.
7.
Po 50 minútach ryžový nákyp odokryjeme a necháme 10 minút zapiecť.
8.
vaječný bielok 8 kusov • cukor práškový 60 gramov
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a primiešame cukor. Sneh natrieme na upečený nákyp a dáme opätovne do rúry na 10 minút dopiecť.
Dobrú chuť!