Rumový orechovo-kakaový rez
... alebo tiež Opitý Františkán, Opitý Izidor... výborný zákusok s bohatou orechovou plnkou a rumom, vhodný na dospelácku párty.
recept,fotorecept,orechy vlašské mleté,orechy vlašské mleté,rum tmavý,Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 60 | ||
cukor práškový | 180 | gramov | |
kakao - prášok | 40 | gramov | |
kypriaci prášok do pečiva | 10 | gramov | |
lekvár ríbezľový | 60 | gramov | |
maslo | 260 | gramov | |
maslo | - | ||
múka hrubá | 60 | gramov | |
múka hrubá | - | ||
orechy vlašské mleté | 410 | gramov | |
poleva cukrárska čokoládová | 100 | gramov | |
rum tmavý | 170 | mililitrov | |
vaječný bielok | 3 | kusy | |
vaječný žĺtok | 7 | kusov |
Recept
1. Korpus
maslo 80 gramov • cukor práškový 60 • vaječný žĺtok 3 kusy
Maslo vymiešame s cukrom a primiešame žĺtky.
5.
Cesto rozotrieme na plech (25x25 cm) vymastený maslom a vysypaný múkou. Pečieme pri teplote 180°C asi 12 minút. Potom necháme korpus vychladnúť.
6. Rumová orechová plnka
orechy vlašské mleté 350 gramov • cukor práškový 120 gramov • rum tmavý 170 mililitrov • maslo 30 gramov
Mleté orechy pomiešame s cukrom a zalejeme rumom. Pridáme trochu rozpusteného masla a premiešame.
7.
lekvár ríbezľový 60 gramov
Na korpus natrieme pikantný, najlepšie ríbezľový džem. Môžeme natrieť aj marhuľový. Niektoré recepty uvádzajú aj položenie zaváraných marhúľ na korpus. Ak sa rozhodnete marhule použiť určite nič nepokazíte. Zákusok bude vyšší a chutnejší. V našom recepte sme ich nepoužili.
8.
Na džem rozložíme orechovú plnku...
9.
... a zarovnáme ju.
10. Kakaový krém
vaječný žĺtok 4 kusy • cukor práškový 60 gramov • kakao - prášok 30 gramov
Vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtka s cukrom a kakaom do peny.
12.
Vyšľaháme hladký krém.
13.
Kakaový krém nanesieme na orechovú plnku.
14.
Vyhladíme a dáme na pol hodinu do chladu stuhnúť.
15. Čokoládová poleva
poleva cukrárska čokoládová 100 gramov
Čokoládovú polevu rozpustíme a potrieme ňou zákusok.
16.
Keď poleva čiastočne stuhne predznačíme si na nej krájaním jednotlivé rezy. Potom zákusok necháme niekoľko hodín (3-4) tuhnúť a dokrájame na rezy.
17.
Ak poleva stuhne úplne krájame ju nožom, ktorý po každom reze musíme namočiť do vriacej vody, nechať nahriať a utrieť. Pri krájaní na čokoládu netlačíme, len ju necháme jemne pod horúcim nožom povoliť.
Dobrú chuť!