Pečené buchty s lekvárom
Domáce buchty obmäkčia aj najväčších brbľošov.
recept,fotorecept,múka polohrubá,droždie čerstvé,lekvár slivkový,Sladké jedlá
Sladké jedlá
Kategórie
Sladké jedlá ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 3 | polievkové lyžice | |
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
lekvár slivkový | - | ||
maslo | 150 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | ½ | litra | |
múka polohrubá | 1000 | gramov | |
soľ | - | ||
vaječný žĺtok | 1 | kus |
Recept
1. Príprava ingrediencií
múka polohrubá 1000 gramov • mlieko polotučné 1,5% ½ litra • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový 3 polievkové lyžice • maslo 150 gramov • vaječný žĺtok 1 kus • soľ
Do hrnčeka si zarobíme kvások z droždia, teplého mlieka (z mlieka pripraveného), cukru a 1 PL múky (z múky pripravenej). Maslo roztopíme.
2.
Do múky dáme štipku soli, žĺtok, vlejeme roztopené maslo, zarobený kvások a zvyšné mlieko. Všetko spolu dobre vymiesime a necháme v mise kysnúť.
3.
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 2 polovice.
4.
Jednu polovicu cvesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na kocky. Do stredu každej položíme primerané množstvo lekváru, spojíme rohy cesta a okraje tak, aby nám vznikli buchty a nebolo vidieť lekvár.
5.
Buchty kladieme jednu vedľa druhej na plech vyložený papierom na pečenie (prípadne vymastený a múkou vysypaný plech). Tak isto postupujeme pri spracovaní druhej polovice cesta. Buchty kladieme vedľa seba na tesno, nenechávame medzi nimi medzery. Po zaplnení plechu (pekáča) necháme buchty cca 15 minút ešte dokysnúť. Potrieme ich po vrchu rozšľahaným vajíčkom.
6.
Pečieme 25 min. pri teplote 180°C.
7.
Po upečení buchty pocukrujeme a keď vychladnú podávame. Oddeľujeme ich od seba najlepšie rukou, jednu od druhej.
Dobrú chuť!