Pečená kačica na mede s hroznovou omáčkou
Chutná jemná kačacina - jednoduchý recept z čias dávno minulých. Podávame s uvedenou hroznovou omáčkou a lokšami, alebo s obľúbenou dusenou kapustou a knedľou.
recept,fotorecept,kačica,med,med,Husacie a kačacie mäso,,Bezlepkové
Husacie a kačacie mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
Hroznová omáčka na stredoveký spôsob recept | - | ||
kačica | 2.4 | kilogramu | |
med | 2 | polievkové lyžice | |
mlieko plnotučné 3,5% | 50 | mililitrov | |
soľ | - | ||
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
voda | 200 | mililitrov |
Recept
1. Pečenie kačice
Mrazenú kačicu necháme cez deň rozmraziť v chladničke. Rozmrazenú alebo čerstvú kačku dobre umyjeme, nasolíme z vnútra i z vonku a necháme cez noc odpočívať v chladničke. Začneme ju piecť na druhý deň po nasolení maximálne 3 hodiny pred podávaním.
2.
soľ 2 čajové lyžičky • voda 200 mililitrov • med 1 polievková lyžica
Pred samotným pečením nasolenú kačku znovu dobre umyjeme. Položíme na hlboký pekáč, povrchu opätovne posolíme, podlejeme vodou a pekáč dobre uzavrieme pokrievkou. Pečieme pri strednej teplote 60 minút. Kačicu po hodine otočíme, potrieme ju lyžicou medu a zakrytú pečieme ďalej - 30 minút.
3.
med 1 polievková lyžica • mlieko plnotučné 3,5% 50 mililitrov
Po uplynutí uvedeného času opätovne otočíme, potrieme ju opäť medom, zakryjeme a ďalších 30 minút pečieme. Po dvoch hodinách je kačica takmer upečená. Teraz ju odokryjeme potrieme mliekom a dopekáme odokrytú pri vyššom stupni teploty v rúre 15 minút. Znovu ju otočíme, potrieme mliekom na druhej strane a zapečieme druhú stranu 15 minút.
4.
Hroznová omáčka na stredoveký spôsob recept
Upečenú kačicu vyberieme z rúry, rozstriháme nožnicami na hydinu a čo najskôr podávame. Čerstvo upečená je najchutnejšia.
Dobrú chuť!