Pastiersky koláč
Tradičný anglický recept na prípravu "Shepherd´s Pie", čiže pastierskeho koláča. Tento slaný mäsový koláč sa pripravuje z mletého jahňacieho mäsa. My sme použili dostupnejšiu variantu použitím mletého bravčového mäsa, čo mu na chuti neubralo.
recept,fotorecept,zemiaky,bravčové mleté mäso,cesnak,paradajkový pretlak,rozmarín,víno červené suché,Bravčové mäso,Bezlepkové
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové mleté mäso | 500 | gramov | |
cesnak | 4 | strúčiky | |
cibuľa | 1 | kus | |
korenie čierne mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
mrkva | 2 | kusy | |
paradajkový pretlak | 100 | gramov | |
rozmarín | ½ | čajovej lyžičky | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
soľ | - | ||
syr Parmezán | 50 | gramov | |
tymián | ½ | čajovej lyžičky | |
vaječný žĺtok | 2 | kusy | |
víno červené suché | 100 | mililitrov | |
vývar zeleninový | 200 | mililitrov | |
worcestrová omáčka | 1 | polievková lyžica | |
zemiaky | 600 | gramov |
Recept
2. Príprava mäsovej náplne
Počas varenia zemiakov si pripravíme náplň. Na strúhadle nahrubo nastrúhame veľkú cibuľu a mrkvu.
3.
bravčové mleté mäso 500 gramov • soľ 1 čajová lyžička
Na troche oleja sprudka osmažíme mleté mäso, aby sa zatiahlo. Mäso osolíme.
4.
cesnak 4 strúčiky
K podusenému mäsu pridáme nastrúhanú cibuľu, mrkvu a pretlačený cesnak. Premiešame a ďalej opekáme.
5.
worcestrová omáčka 1 polievková lyžica • paradajkový pretlak 100 gramov • tymián ½ čajovej lyžičky • rozmarín ½ čajovej lyžičky • víno červené suché 100 mililitrov
Ďalej pridáme worchesterovú omáčku, paradajkový pretlak, tymián, rozmarín, podlejeme červeným vínom.
6.
vývar zeleninový 200 mililitrov
Následne podlejeme mäsovým vývarom a necháme všetky tekutiny za stáleho miešania odpariť.
7.
Po odparení tekutín je mäsová zmes hustá a kompaktná. Zmesou naplníme menšiu zapekaciu nádobu alebo formu.
8. Príprava zemiakovej zmesi
soľ • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • vaječný žĺtok 2 kusy • syr Parmezán 50 gramov
Uvarené zemiaky roztlačíme alebo mierne pomixujeme, pridáme k nim soľ, čierne korenie, žĺtky, nastrúhaný parmezán a premiešame.
9.
Zemiakovú zmes navrstvíme na mäso, ...
10.
... zahladíme a posypeme nastrúhaným parmezánom.
11. Pečenie
Koláč poprepichujeme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre 15 - 20 minút, pokiaľ nezačne povrch tmavnúť.
12.
Upečený koláč naservírujeme s obľúbenou sezónnou zeleninou a zatepla podávame.
Dobrú chuť!