Palacinky
Základný recept na palacinky.
recept,fotorecept,mlieko plnotučné 3,5%,múka hladká,Palacinky
Palacinky
Kategórie
Palacinky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
mlieko plnotučné 3,5% | 500 | mililitrov | |
múka hladká | 400 | gramov | |
soľ | - | ||
sódová voda | 500 | mililitrov |
Recept
1.
mlieko plnotučné 3,5% 500 mililitrov • sódová voda 500 mililitrov • múka hladká 400 gramov • soľ
Z mlieka, vody, múky a štipky soli dohladka vymiešame riedke cesto. Panvicu na palacinky, alebo inú, najlepšie s nelepivým povrchom si rozohrejeme. Vylejeme na ňu cca 50 ml tekutého cesta, ktoré na panvici rozlejeme do tvaru palacinky, nakláňaním a pootáčaním panvice, tak aby sme pokryli celé dno panvice. Keď nám začnú okraje palacinky tmavnúť otočíme ju na druhú stranu a dopečieme.
2.
Palacinky pečieme rýchlo, na stredne rozpálenej panvici, tak aby nám neprihoreli, ale tiež aby sme na ich upečenie dlho nečakali. Prvá palacinka je často skúšobná, pre nastavenie správnej teploty.
3.
Upečené palacinky kladieme na seba, necháme trochu ochladnúť a plníme sladkými, alebo slanými plnkami. Pri oddeľovaní palaciniek z kopy postupujeme opatrne, aby sme ich nepotrhali, keďže majú tendenciu lepiť sa na seba, nakoľko sme pri ich pečení nepoužili žiadny tuk.
4.
Palacinky s pridanou sódou sú jemné a ľahké. Cukor nepridávame, jednak aby sa nelepili na panvicu a tiež, ak ich chceme plniť slanou plnkou.
Dobrú chuť!