Oškvarkové slimáčiky
recept,fotorecept,smotana kyslá (14-18% tuku),smotana kyslá (14-18% tuku),oškvarky,Slané chuťovky
Slané chuťovky
Kategórie
Slané chuťovky ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
droždie čerstvé | 25 | gramov | |
korenie čierne mleté | ¼ | čajovej lyžičky | |
mlieko polotučné 1,5% | 120 | mililitrov | |
múka hladká | 250 | gramov | |
múka polohrubá | 250 | gramov | |
olej slnečnicový | 50 | mililitrov | |
oškvarky | 500 | gramov | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 200 | gramov | |
soľ | 1 | polievková lyžica | |
soľ | ½ | čajovej lyžičky | |
vajce slepačie | 1 | kus |
Recept
1. Príprava cesta
múka hladká 250 gramov • múka polohrubá 250 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ 1 polievková lyžica • smotana kyslá (14-18% tuku) 150 gramov • olej slnečnicový 50 mililitrov • mlieko polotučné 1,5% 120 mililitrov • droždie čerstvé 25 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
Kvások: Odlejeme si časť mlieka, ktoré zohrejeme tak, aby bolo vlažné, rozdrobíme doň droždie a pridáme cukor. Kvások necháme do napučania droždia kysnúť.
Cesto: Hladkú a polohrubú múku, vajce, soľ, kyslú smotanu, zvyšné mlieko, olej a vykysnutý kvások spolu vymiesime na hladké nelepivé cesto.
2.
Cesto pomúčime, prekryjeme kuchynskou utierkou a necháme v teple asi 30 minút kysnúť, medzitým si pripravíme oškvarkovú plnku.
3. Oškvarková plnka
oškvarky 500 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 50 gramov • korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky
Oškvarky zomelieme na mäsovom mlynčeku (môžeme použiť aj mleté oškvarky ako polotovar), pridáme k nim kyslú smotanu, korenie a soľ.
4.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky.
5.
Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto, ktoré potrieme oškvarkovou plnkou.
6.
Potreté cesto zrolujeme.
7.
Roládu pokrájame na trojuholníčky. Trojuholníčky porozkladáme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180°C asi 15 minút.
Dobrú chuť!