Oškvarkové hniezda
Niečo na zahryznutie k dobre vychladenému pivu.
recept,fotorecept,oškvarky,cibuľa,Slané koláče
Slané koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cibuľa | 150 | gramov | |
cukor kryštálový | ½ | čajovej lyžičky | |
droždie čerstvé | 15 | gramov | |
horčica plnotučná | 1 | čajová lyžička | |
korenie rasca mletá | - | ||
korenie čierne mleté | ½ | čajovej lyžičky | |
mlieko polotučné 1,5% | 125 | mililitrov | |
múka hladká | 125 | gramov | |
múka hladká | - | ||
múka polohrubá | 125 | gramov | |
oškvarky | 200 | gramov | |
smotana 30% kyslá | 50 | gramov | |
soľ | 1 | čajová lyžička | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus | |
vaječný bielok | 1 | kus | |
vaječný žĺtok | 1 | kus |
Recept
1.
múka hladká 125 gramov • múka polohrubá 125 gramov • vaječný žĺtok 1 kus • mlieko polotučné 1,5% 125 mililitrov • droždie čerstvé 15 gramov • cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky
Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru a necháme vzísť kvások. Do misky nasypeme obe múky, pridáme, žĺtok, kvások a soľ.
2.
Vymiesime cesto a necháme vykysnúť.
3.
oškvarky 200 gramov • smotana 30% kyslá 50 gramov • horčica plnotučná 1 čajová lyžička • vajce slepačie 1 kus • korenie čierne mleté ½ čajovej lyžičky • soľ ½ čajovej lyžičky
Oškvarky zmixujeme s vajíčkom, horčicou, korením, soľou a horčicou. Primiešame smotanu.
4.
múka hladká • cibuľa 150 gramov
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske (30x35 cm) a potrieme pripravenými oškvarkami. Cibuľu očistíme, nakrájame a posypeme oškvarkovú nátierku.
5.
Cesto zavinieme a pokrájame na asi 1,5-2 cm široké kúsky.
6.
vaječný bielok 1 kus • korenie rasca mletá • soľ
Jednotlivé kúsky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch od seba. Rukami jemne upravíme do tvaru hniezda. Potrieme rozšľahaným bielkom, posypeme rascou a soľou podľa chuti. Necháme 15 minút podkysnúť.
7.
Pečieme 25 min. pri teplote 180°C.
Dobrú chuť!