Orieškovo karamelový zákusok

Milujete sladké? Príprava tohoto zákusku je skutočná výzva a odmenou vám bude nezameniteľná chuť pravého karamelu. Zákusok je pečený na menšom plechu s rozmermi 20x25cm. Pokiaľ chcete viac porcií, treba dávku zdvojnásobiť.
recept,fotorecept,cukor kryštálový,cukor kryštálový,orechy lieskové mleté,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 250 1005 | gramov kcal | |
kypriaci prášok do pečiva | 1 4 | čajová lyžička kcal | |
lekvár podľa vlastného výberu | 0 ?? | kcal | |
maslo | 150 1101 | gramov kcal | |
maslo | 0 ?? | kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 150 72 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 4 209 | polievkové lyžice kcal | |
múka polohrubá | 0 ?? | kcal | |
orechy lieskové mleté | 100 646 | gramov kcal | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 175 545 | mililitrov kcal | |
soľ | ¼ 0 | čajovej lyžičky kcal | |
vaječný bielok | 5 85 | kusov kcal | |
vaječný žĺtok | 5 285 | kusov kcal | |
čokoláda na varenie 55% | 0 ?? | kcal | |
škrob kukuričný | 20 73 | gramov kcal |
Recept
1.
vaječný žĺtok 3 kusy • cukor kryštálový 100 gramov • vaječný bielok 5 kusov • soľ ¼ čajovej lyžičky
Tri žĺtky vyšľaháme s cukrom do penista (zvyšné dva žĺtky neskor použijeme pri príprave krému). V druhej miske vyšľaháme sneh z piatich bielkov do tuha.

2.
orechy lieskové mleté 100 gramov • múka hladká 4 polievkové lyžice • kypriaci prášok do pečiva 1 čajová lyžička
Do žĺtkovej peny opatrne zapracujeme sneh z bielkov, pomleté oriešky (lieskové oriešky môžte nahradiť aj vlašskými) a múku zmiešanú s kypriacim práškom.


4.
Cesto pečieme pri 200°C 10-15 minút.

5.
Korpus vyklopíme a necháme dobre vychladnúť.

6.
mlieko polotučné 1,5% 150 mililitrov • vaječný žĺtok 2 kusy • škrob kukuričný 20 gramov
Do misky vlejeme studené mlieko, pridáme dva žĺtky, Zlatý klas a dobre premiešame.

7.
cukor kryštálový 150 gramov • smotana na šľahanie (30-33% tuku) 175 mililitrov
Na miernom ohni skaramelizujeme kryštálový cukor. Keď je karamel bez hrudiek, prilejeme k nemu smotanu.

8.
Nezľaknite sa, karamel hneď po priliatí okamžite stuhne, ale po krátkom varení na miernom ohni sa opäť rozpustí v smotane.

9.
Po rozpustení prilejeme ku karamelu predpripravené mlieko so žĺtkami a zlatým klasom. Krátko povaríme do zhustnutia.

10.
Karamel necháme vychladnúť.


12.
Vychladnutý plát cesta rozdelíme pozdĺžne na dve časti.


14.
Na lekvár rozotrieme polovicu karamelového krému.

15.
Prikryjeme druhým plátom a vrch ozdobíme zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecúška.

16.
Hotový zákusok necháme dobre zachladiť.

17.
Povrch ozdobíme čokoládovou polevou a nasekanými orieškami a pokrájame na kocky.

Dobrú chuť!