Orechový vrkoč z kysnutého cesta
recept,fotorecept,múka polohrubá,droždie čerstvé,mandle sladké jadrá,orechy vlašské,hrozienka,škorica mletá,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 160 | gramov | |
droždie čerstvé | 21 | gramov | |
hrozienka | 100 | gramov | |
mandle sladké jadrá | 40 | gramov | |
maslo | 120 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka hladká | - | ||
múka polohrubá | 500 | gramov | |
orechy vlašské | 40 | gramov | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 2 | kusy | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička |
Recept
1.
múka polohrubá 500 gramov • droždie čerstvé 21 gramov • cukor kryštálový 80 gramov • mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • maslo 100 gramov • vajce slepačie 2 kusy • soľ
Z múky, droždia, vlažného mlieka, cukru, masla, vajec a štipky soli vypracujeme cesto.
2.
Prikryjeme ho utierkou a necháme cca 30 minút vykysnúť na teplom mieste.
3.
mandle sladké jadrá 40 gramov • orechy vlašské 40 gramov
Počas kysnutia cesta si pripravíme orechovú zmes. Ak nemáme šúpané mandle, jednoducho ich ponoríme do horúcej vody, ľahšie sa nám budú šúpať. Mandle s vlašskými orechmi rozsekáme na drobnejšie kúsky.
4.
cukor kryštálový 80 gramov • hrozienka 100 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička
V menšej miske zmiešame cukor, nasekané orechy, hrozienka a škoricu.
5.
maslo 20 gramov • múka hladká
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti. Z každej časti vyvaľkáme na pomúčenej doske obdĺžnik, ktorý potrieme rozpusteným maslom a naplníme orechovou plnkou.
6.
Každý kúsok zvinieme a spolu zapletieme do vrkoča.
7.
Pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
Dobrú chuť!