Orechové a makové rožteky
Malé chutné rožteky s obľúbeným plnkami. Jedna je maková a druhú nie je vidno medzi zubami. Obe sú však sladké a veľmi chutné.
recept,fotorecept,mak mletý,orechy vlašské mleté,Koláče,Vianočné recepty
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor kryštálový | 160 | gramov | |
cukor práškový | 50 | gramov | |
droždie čerstvé | 30 | gramov | |
mak mletý | 200 | gramov | |
maslo | 135 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 220 | mililitrov | |
múka hladká | 200 | gramov | |
múka polohrubá | 1 | čajová lyžička | |
múka polohrubá | 250 | gramov | |
orechy vlašské mleté | 200 | gramov | |
soľ | - | ||
vaječný žĺtok | 4 | kusy | |
voda | 1 | polievková lyžica |
Recept
2.
droždie čerstvé 30 gramov • mlieko polotučné 1,5% 120 mililitrov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka polohrubá 1 čajová lyžička
Do vlažného mlieka dáme trochu cukru a múky, pridáme droždie a necháme vzísť kvások.
3.
múka hladká 200 gramov • múka polohrubá 250 gramov • cukor práškový 50 gramov • soľ • vaječný žĺtok 2 kusy
Do misy nasypeme obe múky, pridáme cukor, štipku soli, vaječné žĺtka, prilejeme maslo a kvások.
4.
Dobre vymiesime tuhšie, nelepivé cesto.
5.
Cesto zakryjeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
6.
Z cesta odoberáme kúsky, tvoríme guľôčky a vážime. Každá guľôčka má 25 g.
7.
Guľôčky zakryjeme a necháme 20-25 minút podkysnúť.
8. Maková plnka
mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • cukor kryštálový 80 gramov • mak mletý 200 gramov
Mlieko rozvaríme s cukrom, prisypeme mak, premiešame, prevaríme, odstavíme z ohňa a zakryjeme.
9. Orechová plnka
mlieko polotučné 1,5% 50 mililitrov • cukor kryštálový 80 gramov • orechy vlašské mleté 200 gramov
Mlieko rozvaríme s cukrom, prisypeme orechy, premiešame, prevaríme, odstavíme z ohňa a zakryjeme.
10. Plnenie a tvorenie rožtekov
Polovicu guľôčok si rozvaľkáme na tenké oválne tvary (asi 12x6 cm).
11.
Makovú plnku rovnomerne rozdelíme na pripravené oválky. Plnku vytvarujeme do valčeka.
12.
Okraje cesta ľahko zahneme na plnku.
13.
Preložíme vrchný okraj cesta, spodný okraj (nesmú sa veľmi prekrývať, len ľahko, aby sa spojili)...
14.
Cesto otočíme spojom dolu...
15.
... a rukami ľahko dotvarujeme pričom vznikne valček asi 13-14 cm dlhý.
16.
Makové rožky ohneme do tvaru podkovičky a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
17.
vaječný žĺtok 2 kusy • voda 1 polievková lyžica
Žĺtky rozmiešame s vodou a natrieme rožky. Necháme zaschnúť v chlade.
18.
Postup zopakujeme pri druhej polovici guľôčok a naplníme ich orechovou plnkou. Rožky tvarujeme do tvaru polmesiaca.
19.
Zaschnuté rožky necháme na teple 15 minút podkysnúť.
20.
Pečieme na 200°C 15-18 minút.
21.
Upečené rožky necháme vychladnúť. Skladujeme v uzatvorenej nádobe v chlade. Najlepšie sú na druhý a ďalšie dni po upečení.
Dobrú chuť!