Orechová vianočka
Vynikajúca sviatočná vianočka, ktorá poteší všetky deti i dospelých a nikdy nechýba na vianočnom stole.
recept,fotorecept,maslo,badián,hrozienka,hrozienka,orechy vlašské,orechy vlašské,Koláče,Vianočné recepty,Sezónne recepty
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
badián | 2 | gramy | |
citrónová šťava | 3 | polievkové lyžice | |
cukor práškový | 250 | gramov | |
droždie čerstvé | 30 | gramov | |
hrozienka | 70 | gramov | |
maslo | 140 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka polohrubá | 500 | gramov | |
orechy vlašské | 70 | gramov | |
soľ | 1 | gram | |
voda | 1 | polievková lyžica |
Recept
1. Príprava cesta
múka polohrubá 500 gramov • cukor práškový 100 gramov • maslo 140 gramov • droždie čerstvé 30 gramov • mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • soľ 1 gram • badián 2 gramy • hrozienka 50 gramov • orechy vlašské 50 gramov
Odlejeme si trošku vlažného mlieka, pridáme trochu cukru rozdrobené droždie a necháme napučať. Z múky, cukru, rozpusteného chladného masla, zvyšného mlieka, soli, hrozienok, posekaných orechov, badiánu a kvásku vymiesime cesto.
2. Kysnutie a tvarovanie
Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Po vykysnutí ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na tri rovnaké časti, ktoré vyformujeme do tvaru valčekov.
3. Formovanie
Z valčekov upletieme vrkoč.
4. Formovanie a pečenie
Preložíme na vymastený plech a necháme ešte chvíľu kysnúť a potrieme roztopeným maslom. Pečieme pri teplote 180°C po dobu 25 minút.
5. Zdobenie
orechy vlašské 20 gramov • hrozienka 20 gramov • cukor práškový 150 gramov • citrónová šťava 3 polievkové lyžice • voda 1 polievková lyžica
Ešte teplú vianočku polejeme citrónovou polevou ktorú si kúpime hotovú alebo vyrobíme nasledovne: preosiaty práškový cukor, citrónovú šťavu a horúcu vodu vymiešame do hladka. Posypeme na hrubo posekanými orechmi a hrozienkami.
Dobrú chuť!