RECEPTY

Opekance-bobáľky

Opekance-bobáľky

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Bobáľky, opekance, pupáľky... tradičný slovenský vianočný pokrm. Najčastejšie sa podávajú s makom, orechmi, tvarohom...ale chutnajú aj s bryndzou či kapustou. Ich názov a spôsob podávania sa v regiónoch líši. Z uvedeného množstva získate 250 g hotových bobáľkov. Podľa potreby ingrediencie zdvojnásobte.

recept,fotorecept,múka polohrubá,múka polohrubá,múka polohrubá,droždie čerstvé,maslo,vaječný žĺtok,Sladké jedlá,Slovenská kuchyňa,Vianočné recepty

Sladké jedlá

Slovenská kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový

2

41

čajové lyžičky

kcal

droždie čerstvé

15

16

gramov

kcal

maslo

40

294

gramov

kcal

mlieko plnotučné 3,5%

100

64

mililitrov

kcal

múka polohrubá

1

18

čajová lyžička

kcal

múka polohrubá

200

712

gramov

kcal

múka polohrubá

0

??

kcal

soľ

1

0

štipka

kcal

vaječný žĺtok

1

57

kus

kcal

 

Recept

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 100 mililitrov  múka polohrubá 1 čajová lyžička  cukor kryštálový 2 čajové lyžičky  droždie čerstvé 15 gramov

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s cukrom. Pridáme rozmrvené droždie a zľahka premiešame. Necháme vykysnúť prikryté na teplom mieste.

V troche vlažného mlieka rozmiešame múku s...

2. 

múka polohrubá 200 gramov  maslo 40 gramov  vaječný žĺtok 1 kus  soľ 1 štipka

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli, rozpustené maslo a vaječný žĺtok. Prilejeme kvások a vymiesime cesto.

Do misy nasypeme múku, pridáme štipku soli,...

3. 

Necháme, prikryté, na teplom mieste vykysnúť.

Necháme, prikryté, na teplom mieste vykysnúť....

4. 

múka polohrubá

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 4 časti.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme...

5. 

Každú časť cesta vyšúľame do valčeka o priemere max.2 cm. Každý valček pokrájame na 1,5-2 cm kúsky.

Každú časť cesta vyšúľame do valčeka o...

6. 

Kúsky môžeme upiecť priamo tak ako sme ich pokrájali. Ale lepšie je vytvarovať každý kúsok do guľky, v jemne naolejovaných dlaniach.

Kúsky môžeme upiecť priamo tak ako sme ich...

7. 

Guľky poukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, v primeraných rozostupoch od seba.

Guľky poukladáme na plech, vystlaný papierom na...

8. 

Pečieme 18 min. pri teplote 180°C.

Pečieme 18 min. pri teplote 180°C....

9. 

Necháme vychladnúť. Bobáľky sú mäkké, časom však môžu mierne stvrdnúť. Ak si ich chceme uskladniť na pár dní, vložíme ich do mikroténového vrecka a zabalíme do textilnej kuchynskej utierky.

Necháme vychladnúť. Bobáľky sú mäkké,...

Dobrú chuť!

Odporúčané recepty

Články

Obľúbené vyhľadávania

Najpopulárnejšie recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť