Melasový keks
Chuťovo zaujímavý chrumkavý keks s vôňou Vianoc. Keks bude ešte chutnejší ak pospájame vždy dva kúsky obľúbeným džemom.
recept,fotorecept,trstinová melasa,cukor trstinový,Suché pečivo,Vianočné recepty
Suché pečivo
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor trstinový | 80 | gramov | |
kakao - prášok | 40 | gramov | |
maslo | 200 | gramov | |
múka celozrnná | 150 | gramov | |
múka hladká | 50 | gramov | |
trstinová melasa | 80 | gramov | |
vaječný bielok | 2 | kusy | |
zázvor mletý | ½ | čajovej lyžičky | |
škorica mletá | ½ | čajovej lyžičky |
Recept
1.
maslo 200 gramov • kakao - prášok 40 gramov • trstinová melasa 80 gramov • cukor trstinový 80 gramov • múka hladká 50 gramov • múka celozrnná 150 gramov • vaječný bielok 2 kusy • škorica mletá ½ čajovej lyžičky • zázvor mletý ½ čajovej lyžičky
Obe múky zmiešame a nakrájame do nich maslo, pridáme vaječné bielky, melasu, cukor, kakao, škoricu a zázvor. Vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme 24 hodín odpočívať v chlade. Cesto prekrojíme na polovicu. Jednu vložíme späť do chladničky, druhú rozvaľkáme na asi 0,5 cm.
2.
Väčšou formičkou vykrojíme keksy...
3.
...a menšou naznačíme vzor.
4.
Pomocou širšieho noža poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.
5.
Pečieme 10 min. pri teplote 180°C.
6.
Z plechu odoberieme až po úplnom vychladnutí. Druhú časť cesta spracujeme po upečení prvej.
Dobrú chuť!