Medovníky
Tradičný recept na prípravu chutných vianočných medovníkov. Z daného množstva upečieme cca 1,5 kg medovníkov
recept,fotorecept,múka hladká,med,škorica mletá,korenie klinčeky mleté,Suché pečivo,Vianočné recepty
Suché pečivo
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 320 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 1 | čajová lyžička | |
korenie klinčeky mleté | 1 | čajová lyžička | |
maslo | 250 | gramov | |
med | 4 | polievkové lyžice | |
múka hladká | 800 | gramov | |
vajce slepačie | 4 | kusy | |
škorica mletá | 2 | čajové lyžičky |
Recept
1. Príprava cesta
múka hladká 800 gramov • maslo 250 gramov • cukor práškový 320 gramov • med 4 polievkové lyžice • vajce slepačie 4 kusy • škorica mletá 2 čajové lyžičky • korenie klinčeky mleté 1 čajová lyžička • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička
Do väčšej misky dáme múku, na kúsky nakrájané maslo, práškový cukor, med a vajcia. Do cesta primiešame škoricu, klinčeky a sódu bikarbónu. Všetko premiešame dohromady. Rukami vymiesime cesto, ktoré sa nám bude lepiť na prsty. Hotové cesto položíme do chladu na 24 hodín.
2. Cesto rozvaľkáme
Cesto po menších dávkach rozvaľkáme na múkou posypanú pracovnú dosku. Vykrajovačkami vykrajujeme rôzne vianočné motívy.
3. Vykrajujeme a kladieme na plech
Vykrojené medovníky poukladáme na vymastený plech (prípadne na plech s papierom na pečenie). Medovníky na plechu potrieme rozšľahaným vajcom.
4. Zdobenie
Ozdobíme makom, slnečnicovými semienkami, hrozienkami, sezamovými semienkami a orechmi (mandle, vlašské orechy, lieskové orechy).
5.
Pečieme 10 min. pri teplote 170°C.
6. Skladovanie
Medovníky po upečení kladieme do vopred pripravenej krabice. Po vychladnutí k nim pridáme 1/4 rozkrojeného jablka. Jablko podľa potreby vymieňame, zvlášť dbáme na to aby nám nesplesnivelo. Jablko pridané k medovníkom ich udrží mäkké a vláčne. Medovníky môžeme uskladniť v chlade aj bez jablka, no pred podávaním ich premiestnime do menšej krabice do ktorej jablko pridáme a oni od neho zmäknú.
Dobrú chuť!