Medové rezy s orechovou grilážou
Vynikajúci recept na rezy s citrónovo mliečnym krémom a sladkou a chrumkavou grilážkou na povrchu.
recept,fotorecept,med,med,orechy vlašské,Zákusky,Sezónne recepty
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
aróma vanilková | 1 | polievková lyžica | |
citrónová šťava | 2 | polievkové lyžice | |
cukor práškový | 420 | gramov | |
cukor vanilkový | 24 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 2 | čajové lyžičky | |
maslo | 730 | gramov | |
med | 170 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 2 | polievkové lyžice | |
mlieko polotučné 1,5% | 600 | mililitrov | |
múka hladká | 560 | gramov | |
orechy vlašské | 400 | gramov | |
rum tmavý | 1 | polievková lyžica | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
škrob kukuričný | 70 | gramov |
Recept
1.
múka hladká 500 gramov • cukor práškový 200 gramov • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 2 čajové lyžičky • cukor vanilkový 12 gramov • maslo 200 gramov • med 70 gramov • mlieko polotučné 1,5% 2 polievkové lyžice • rum tmavý 1 polievková lyžica • vajce slepačie 2 kusy
V miske zmiešame múku, cukor, jedlú sódu. Primiešame rozpustené maslo, med, mlieko, rum a vajcia.
2.
Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na 15 minút zachladiť aby sa s ním lepšie pracovalo.
3. Orechová griláž
orechy vlašské 400 gramov • cukor práškový 60 gramov • cukor vanilkový 12 gramov • med 100 gramov • maslo 130 gramov
Počas chladenia cesta pripravíme orechovú griláž. Na panvicu dáme na veľmi jemne nasekané orechy s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme maslo a med. Za stáleho miešania zahrievame na mierom ohni, pokiaľ sa maslo a med nerozpustí a cukor nezačne zľahka karamelizovať a následne odstavíme z ohňa.
4.
Zachladené cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, rozvaľkáme ich a prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Ak sa cesto pri prenášaní na plech potrhá, nevadí, na plechu ho rukami pospájame. Prvý plát vložíme do rúry a pečieme pri teplote 200°C asi 8 minút, pokiaľ nezačne plát zlatnúť.
5.
Kým sa prvý plát pečie, na druhý rozvaľkaný plát na plechu rovnomerne nanesieme orechovú griláž a tiež ho upečieme.
6. Príprava krému
mlieko polotučné 1,5% 600 mililitrov • škrob kukuričný 70 gramov • múka hladká 60 gramov • citrónová šťava 2 polievkové lyžice • aróma vanilková 1 polievková lyžica
V troche studeného mlieka si rozmiešame kukuričný škrob, múku a prilejeme k vriacemu mlieku. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Do teplej kaše vmiešame citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Za občasného miešania necháme vychladnúť.
7.
maslo 400 gramov • cukor práškový 160 gramov
V miske vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Postupne k maslu primiešavame vychladnutú kašu.
8.
Na plát bez griláže rovnomerne rozotrieme krém a ten prikryjeme plátom s grilážou. Zákusok dáme do chladničky, najlepší je o dva dni, keď zákusok zmäkne.
Dobrú chuť!