RECEPTY

Medová torta

Medová torta

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Fantastická medová torta plná úžasného karamelového krému s orechmi. Recept je inšpirovaný obľúbenou arménskou tortou Marlenka a vynaložená námaha a trpezlivosť pri jej príprave sa zaručene oplatí. Torta je vhodný dezert na sviatočný vianočný stôl.

recept,fotorecept,med,orechy vlašské,Torty,Vianočné recepty,Sezónne recepty

Torty

Kuchtil

Počet porcií

16

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový80gramov
cukor práškový75gramov
džem malinový150gramov
jedlá sóda (sóda bikarbóna)10gramov
maslo370gramov
med100gramov
mlieko plnotučné 3,5%300mililitrov
mlieko sladené zahustené (kondenzované)794gramov
múka hladká500gramov
orechy vlašské80gramov
orechy vlašské mleté120gramov
vajce slepačie3kusy
škrob kukuričný40gramov

 

Recept

1. Tortové medové pláty - 6 ks

maslo 120 gramov  cukor kryštálový 50 gramov  med 100 gramov

V horúcom vodnom kúpeli pomaly rozpustíme maslo, cukor a med.

V horúcom vodnom kúpeli pomaly rozpustíme...

2. 

jedlá sóda (sóda bikarbóna) 10 gramov

Prisypeme sódu bikarbónu a vyšľaháme do peny.

Prisypeme sódu bikarbónu a vyšľaháme do peny....

3. 

vajce slepačie 3 kusy

Vmiešame rozšľahané vajíčka a 5 minút vo vodnom kúpeli povaríme.

Vmiešame rozšľahané vajíčka a 5 minút vo...

4. 

múka hladká 500 gramov

Do misy navážime múku a prilejeme teplú maslovo-medovo-vaječnú penu. Zamiešame varechou, preložíme na dosku...

Do misy navážime múku a prilejeme teplú...

5. 

...a rukou vypracujeme kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do tvaru valčeka a rozdelíme na 4 časti. Rozvaľkáme na tenko prvú časť cesta. (Najlepšie sa pracuje na silikónovej podložke, cesto sa na ňu nelepí a pri rozvaľkávaní sa ľahko otáča. Pokiaľ použijeme klasickú drevenú dosku treba cesto jemne podsypávať múkou).

...a rukou vypracujeme kompaktné cesto. Cesto...

6. 

Na rozvaľkané cesto položíme okrúhlu formu o priemere asi 24 cm a cesto podľa nej vykrojíme. Okrúhle cesto preložíme na papier na pečenie, odrezky odložíme. Takto spracujeme ďalšie tri cestá. Odrezky spojíme a vyvaľkáme z nich postupne ešte dve okrúhle cestá. (Odrezky z posledného cesta upečieme pri poslednom ceste).

Na rozvaľkané cesto položíme okrúhlu formu o...

7. 

Jednotlivé okrúhle cestá preložíme, spolu s papierom, postupne na plech a postupne upečieme. Každé cesto pečieme pri teplote 180° asi 5 minút. Z upečeného plátu hneď stiahneme papier...

Jednotlivé okrúhle cestá preložíme, spolu s...

8. 

...a pláty ukladáme na seba. Upečené zabalíme do potravinárskej fólie a čo najskôr plníme.

...a pláty ukladáme na seba. Upečené zabalíme...

9. Karamelový krém

mlieko sladené zahustené (kondenzované) 794 gramov

Konzervy so sladeným kondenzovaným mliekom varíme takmer ponorené vo vode 2 hodiny. Necháme vychladnúť v studenej vode.

Konzervy so sladeným kondenzovaným mliekom...

10. 

mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov  cukor kryštálový 30 gramov  škrob kukuričný 40 gramov

Z mlieka, cukru a kukuričného škrobu uvaríme hustý puding.

Z mlieka, cukru a kukuričného škrobu uvaríme...

11. 

maslo 250 gramov  cukor práškový 75 gramov

Maslo vymiešame s cukrom.

Maslo vymiešame s cukrom....

12. 

Do masla zašľaháme puding a studené skaramelizované mlieko z konzerv.

Do masla zašľaháme puding a studené...

13. Karamelovo-orechový krém

orechy vlašské mleté 120 gramov

Z krému odoberieme 250 g (odložíme na záverečné zdobenie) a do ostatného zamiešame orechy.

Z krému odoberieme 250 g (odložíme na...

14. Posýpka

Upečené odrezky z posledného cesta pomrvíme...

Upečené odrezky z posledného cesta pomrvíme......

15. 

orechy vlašské 80 gramov

...a zmiešame ich s nahrubo nasekanými orechmi.

...a zmiešame ich s nahrubo nasekanými orechmi....

16. Skladanie torty

džem malinový 150 gramov

Tortové pláty rozložíme, pričom vrchný plát obrátime. Vrchný a spodný plát potrieme džemom.

Tortové pláty rozložíme, pričom vrchný plát...

17. 

Na všetky pláty, okrem vrchného, rovnomerne rozdelíme karamelovo-orechový krém.

Na všetky pláty, okrem vrchného, rovnomerne...

18. 

Krém na plátoch rozotrieme.

Krém na plátoch rozotrieme....

19. 

Jednotlivé pláty poskladáme na seba. Vrchný plát uložíme džemom nadol.

Jednotlivé pláty poskladáme na seba. Vrchný...

20. 

Tortu ľahko zaťažíme a uložíme na 12 hodín do chladu.

Tortu ľahko zaťažíme a uložíme na 12 hodín...

21. Zdobenie torty

Celú tortu potrieme karamelovým krémom, ktorý sme si odložili,...

Celú tortu potrieme karamelovým krémom, ktorý...

22. 

...posypeme pripravenou posýpkou a uložíme na najmenej 24 hodín do chladu.

...posypeme pripravenou posýpkou a uložíme na...

23. 

Pred podávaním dozdobíme rozpustenou čokoládou.

Pred podávaním dozdobíme rozpustenou...

24. Medová narodeninová torta

A čo ak má náš drobček práve na vianoce narodeniny ? Jednoducho tortu veselo vyzdobíme :)

A čo ak má náš drobček práve na vianoce...

25. Tipy a odporúčania

Tortu pripravujeme najmenej 2-3 dni pred podávaním, aby sa dokonale spojili všetky chute a medové pláty zmäkli. Neodporúčame akokoľvek meniť uvedené množstvá ingrediencií, zvlášť upozorňujeme na množstvo cukru, ktorého by sa možno niekomu zdalo byť málo :) Ale zas také orechy si kľudne doprajte :)

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť