Medová torta
Fantastická medová torta plná úžasného karamelového krému s orechmi. Recept je inšpirovaný obľúbenou arménskou tortou Marlenka a vynaložená námaha a trpezlivosť pri jej príprave sa zaručene oplatí. Torta je vhodný dezert na sviatočný vianočný stôl.
recept,fotorecept,med,orechy vlašské,Torty,Vianočné recepty,Sezónne recepty
Torty
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 80 | gramov | |
cukor práškový | 75 | gramov | |
džem malinový | 150 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 10 | gramov | |
maslo | 370 | gramov | |
med | 100 | gramov | |
mlieko plnotučné 3,5% | 300 | mililitrov | |
mlieko sladené zahustené (kondenzované) | 794 | gramov | |
múka hladká | 500 | gramov | |
orechy vlašské | 80 | gramov | |
orechy vlašské mleté | 120 | gramov | |
vajce slepačie | 3 | kusy | |
škrob kukuričný | 40 | gramov |
Recept
1. Tortové medové pláty - 6 ks
maslo 120 gramov • cukor kryštálový 50 gramov • med 100 gramov
V horúcom vodnom kúpeli pomaly rozpustíme maslo, cukor a med.
4.
múka hladká 500 gramov
Do misy navážime múku a prilejeme teplú maslovo-medovo-vaječnú penu. Zamiešame varechou, preložíme na dosku...
5.
...a rukou vypracujeme kompaktné cesto. Cesto vytvarujeme do tvaru valčeka a rozdelíme na 4 časti. Rozvaľkáme na tenko prvú časť cesta. (Najlepšie sa pracuje na silikónovej podložke, cesto sa na ňu nelepí a pri rozvaľkávaní sa ľahko otáča. Pokiaľ použijeme klasickú drevenú dosku treba cesto jemne podsypávať múkou).
6.
Na rozvaľkané cesto položíme okrúhlu formu o priemere asi 24 cm a cesto podľa nej vykrojíme. Okrúhle cesto preložíme na papier na pečenie, odrezky odložíme. Takto spracujeme ďalšie tri cestá. Odrezky spojíme a vyvaľkáme z nich postupne ešte dve okrúhle cestá. (Odrezky z posledného cesta upečieme pri poslednom ceste).
7.
Jednotlivé okrúhle cestá preložíme, spolu s papierom, postupne na plech a postupne upečieme. Každé cesto pečieme pri teplote 180° asi 5 minút. Z upečeného plátu hneď stiahneme papier...
8.
...a pláty ukladáme na seba. Upečené zabalíme do potravinárskej fólie a čo najskôr plníme.
9. Karamelový krém
mlieko sladené zahustené (kondenzované) 794 gramov
Konzervy so sladeným kondenzovaným mliekom varíme takmer ponorené vo vode 2 hodiny. Necháme vychladnúť v studenej vode.
10.
mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov • cukor kryštálový 30 gramov • škrob kukuričný 40 gramov
Z mlieka, cukru a kukuričného škrobu uvaríme hustý puding.
12.
Do masla zašľaháme puding a studené skaramelizované mlieko z konzerv.
13. Karamelovo-orechový krém
orechy vlašské mleté 120 gramov
Z krému odoberieme 250 g (odložíme na záverečné zdobenie) a do ostatného zamiešame orechy.
14. Posýpka
Upečené odrezky z posledného cesta pomrvíme...
16. Skladanie torty
džem malinový 150 gramov
Tortové pláty rozložíme, pričom vrchný plát obrátime. Vrchný a spodný plát potrieme džemom.
17.
Na všetky pláty, okrem vrchného, rovnomerne rozdelíme karamelovo-orechový krém.
18.
Krém na plátoch rozotrieme.
19.
Jednotlivé pláty poskladáme na seba. Vrchný plát uložíme džemom nadol.
20.
Tortu ľahko zaťažíme a uložíme na 12 hodín do chladu.
21. Zdobenie torty
Celú tortu potrieme karamelovým krémom, ktorý sme si odložili,...
22.
...posypeme pripravenou posýpkou a uložíme na najmenej 24 hodín do chladu.
23.
Pred podávaním dozdobíme rozpustenou čokoládou.
24. Medová narodeninová torta
A čo ak má náš drobček práve na vianoce narodeniny ? Jednoducho tortu veselo vyzdobíme :)
25. Tipy a odporúčania
Tortu pripravujeme najmenej 2-3 dni pred podávaním, aby sa dokonale spojili všetky chute a medové pláty zmäkli. Neodporúčame akokoľvek meniť uvedené množstvá ingrediencií, zvlášť upozorňujeme na množstvo cukru, ktorého by sa možno niekomu zdalo byť málo :) Ale zas také orechy si kľudne doprajte :)
Dobrú chuť!