Makovo-orechový medový koláč
Šťavnatý koláč plný obľúbených chutí.
recept,fotorecept,škorica mletá,mak mletý,orechy vlašské,med,Koláče,Vianočné recepty,Sezónne recepty
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 50 | gramov | |
cukor škoricový | - | ||
mak mletý | 125 | gramov | |
maslo | 120 | gramov | |
med | 150 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 100 | mililitrov | |
múka hladká | 200 | gramov | |
orechy vlašské | 125 | gramov | |
vajce slepačie | 2 | kusy | |
vaječný bielok | 1 | kus | |
vaječný žĺtok | 1 | kus | |
škorica mletá | ½ | čajovej lyžičky |
Recept
1.
múka hladká 200 gramov • cukor práškový 50 gramov • maslo 120 gramov • vaječný žĺtok 1 kus • škorica mletá ½ čajovej lyžičky
Do misky nasypeme múku, cukor, pridáme zmäknuté maslo, vaječný žĺtok a škoricu.
2.
Vypracujeme cesto ktoré necháme v chlade 30 minút odpočívať.
3.
mak mletý 125 gramov • mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov
Mlieko necháme zovrieť a prisypeme do neho mak, premiešame.
6.
Cesto vyberieme z chladničky. 3/4 cesta vložíme do plechu (20x30 cm) a rovnomerne roztlačíme až na okraje plechu. Okraje cesta zarovnáme, alebo vytvoríme prstami volánik.
7.
Zbytok cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrojíme drobné tvary.
8.
vajce slepačie 2 kusy • vaječný bielok 1 kus
Do vyhladnutej orechovo-makovej plnky vmiešame rozmiešané vajíčka. Trochu vajíčka si ponecháme na potretie tvarov.
9.
Plnku vylejeme na cesto. Poukladáme vykrojené tvary a potrieme ich opatrne vajíčkom.
10.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C 10 minút. Potom koláč zakryjeme alobalom a pečieme ďalších 25 minút. Na posledných 5 minút odokryjeme.
Dobrú chuť!