Langoše
Chrumkavé domáce langoše z kysnutého smotanového cesta.
recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka hladká,Bezmäsité hlavné jedlá
Bezmäsité hlavné jedlá
Kategórie
Bezmäsité hlavné jedlá ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cesnak | - | ||
cukor kryštálový | - | ||
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
kečup | - | ||
mlieko polotučné 1,5% | ½ | litra | |
múka hladká | 1000 | gramov | |
olej fritovací | - | ||
smotana kyslá (14-18% tuku) | 250 | mililitrov | |
soľ | 1.5 | čajovej lyžičky | |
syr tvrdý | - | ||
tatárska omáčka | - | ||
vajce slepačie | 1 | kus |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% ½ litra • droždie čerstvé 42 gramov • múka hladká 1000 gramov • cukor kryštálový • vajce slepačie 1 kus • smotana kyslá (14-18% tuku) 250 mililitrov • soľ 1.5 čajovej lyžičky
V hrnčeku zohrejeme 2 dl z pripraveného mlieka, pridáme rozdrobenú kocku droždia, 1 ČL z odváženej múky, štipku cukru. Keď nám kvások vzíde, vlejeme ho do pripravenej múky. Pridáme vajce, smotanu, zvyšok vlažného mlieka a soľ. Cesto varechou vymiesime, tak aby sa nám od stien misky v ktorej ho miesime odliepalo. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť v izbovej teplote.
2.
Z vykysnutého cesta si vytvarujeme malé bochníky, ktoré necháme na pomúčenej doske znova podkysnúť.
3. Vysmážame
Na panvici zohrejeme olej, jednotlivé vykysnuté bochníky vytiahneme do tvaru langoša a vložíme do horúceho oleja.
4.
Langoš sa rýchlo smaží, podobne ako šišky, preto ho rýchlo obrátime, dosmažíme z druhej strany. Na dno hlbšej nádoby vložíme kuchynskú papierovú utierku, vysmažené langoše do nádoby kladieme "na stojáka", tak aby prebytočný olej stiekol na utierku.
5. Podávame
syr tvrdý • cesnak • kečup • tatárska omáčka
Pri podávaní langoš potrieme roztlačeným cesnakom ktorý sme rozmiešali v troške vody so soľou, prípadne cesnakovou pastou. Langoš posypeme strúhaným syrom. Podľa chuti podávame kečup alebo tatarskú omáčku.
6.
...keď sa langoš teší :)
Dobrú chuť!