Kulajda
Chutná polievka z juhočeskej kuchyne.
recept,fotorecept,huby sušené,smotana 30% kyslá,vajce slepačie,zemiaky,Hubové polievky,Česká kuchyňa,Sezónne recepty
Hubové polievky
Česká kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
bobkový list | 2 | kusy | |
cibuľa | 60 | gramov | |
huby sušené | 25 | gramov | |
korenie rasca mletá | ½ | čajovej lyžičky | |
kôpor | - | ||
maslo | 30 | gramov | |
múka hladká | 30 | gramov | |
ocot | 0 | ||
smotana 30% kyslá | 250 | mililitrov | |
soľ | 1.5 | čajovej lyžičky | |
soľ | - | ||
vajce slepačie | 4 | kusy | |
voda | 1 | liter | |
voda | - | ||
zemiaky | 150 | gramov |
Recept
2.
huby sušené 25 gramov • zemiaky 150 gramov
Huby premyjeme a namočíme do vody. Zemiaky ošúpeme a pokrájame nadrobno.
4.
voda 1 liter • soľ 1.5 čajovej lyžičky • bobkový list 2 kusy • korenie rasca mletá ½ čajovej lyžičky
Zalejeme vodou, dôkladne rozmiešame, pridáme scedené huby, zemiaky, soľ, rascu a bobkový list. Varíme do zmäknutia zemiakov.
6.
smotana 30% kyslá 250 mililitrov
Polievku odstavíme z ohňa a primiešame smotanu s kôprom podľa chuti.
7.
voda • soľ • ocot • vajce slepačie 4 kusy
Vodu s trochou soli a octu privedieme do varu. Vajíčka varíme po jednom. Vajíčko rozklepneme do vody a pomaly varíme asi 2 minúty. Potom ho presunieme do studenej vody. Žĺtok vo vajíčku musí zostať z časti tekutý.
8.
Do každej porcie polievky vložíme vajíčko a nakrojíme ho. Ozdobíme kôprom. Podávame s octom, ktorým si každý konzument môže polievku dochutiť.
Dobrú chuť!