Kotlíkový guláš bez kotlíka
Guláš zo sporáka na veľkú rodinnú oslavu.
recept,fotorecept,cibuľa,hovädzie lýtko - močing,bravčové pliecko,Mäsové polievky,Maďarská kuchyňa,Bezlepkové,Bezlaktózové
Mäsové polievky
Maďarská kuchyňa
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové pliecko | 1.5 | kilogramu | |
cesnak | 20 | gramov | |
cibuľa | 1.5 | kilogramu | |
hovädzie lýtko - močing | 1.5 | kilogramu | |
korenie gulášové | 2 | čajové lyžičky | |
korenie majorán sušený | - | ||
korenie čierne mleté | 1 | čajová lyžička | |
masť bravčová | 125 | gramov | |
paprika | 150 | gramov | |
paprika červená mletá | 6 | čajových lyžičiek | |
papriková pasta - pikantná | - | ||
paradajky sterilizované | 400 | gramov | |
soľ | 6 | čajových lyžičiek | |
voda | 200 | mililitrov | |
voda | 2 | litre | |
zemiaky | 1.5 | kilogramu |
Recept
1. Cibuľový základ
cibuľa 1.5 kilogramu • masť bravčová 125 gramov • voda 200 mililitrov
Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno. Vo veľkom hrnci rozpustíme masť, pridáme cibuľu a 10 minút premiešavame. Dolejeme vodu a cibuľu za občasného premiešania necháme ďalších 10 minút pod pokrievkou podusiť.
2. Hovädzie mäso
hovädzie lýtko - močing 1.5 kilogramu
Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Pridáme ho k cibuli, premiešavame kým sa mäso zatiahne.
3.
soľ 3 čajové lyžičky • korenie gulášové 2 čajové lyžičky • korenie čierne mleté 1 čajová lyžička • paprika červená mletá 6 čajových lyžičiek
Hrniec odstavíme z ohňa a primiešame soľ a koreniny.
4.
voda 2 litre
Mäso zalejeme zohriatou vodou a varíme za občasného miešania pod pokrievkou 60 minút.
5. Bravčové mäso
bravčové pliecko 1.5 kilogramu • paprika 150 gramov • cesnak 10 gramov
Mäso umyjeme a pokrájame na kocky. Pridáme ho k hovädziemu mäsu spolu s pretlačeným cesnakom a umytou, vyčistenou zelenou paprikou, jednou v celku a ostatnou nakrájanou. Všetko spolu ďalej varíme 30 minút.
6.
zemiaky 1.5 kilogramu • paradajky sterilizované 400 gramov
Zemiaky očistíme a umyjeme. Jeden väčší zemiak si odložíme v celku do misky s vodou. Ostatné zemiaky pokrájame na kocky a pridáme ich k takmer uvarenému mäsu. Paradajky pokrájame a spolu s pretlakom v ktorom boli konzervované ich tiež pridáme k mäsu. Varíme do zmäknutia zemiakov cca 20 minút.
7.
cesnak 10 gramov • soľ 3 čajové lyžičky • papriková pasta - pikantná • korenie majorán sušený
Na záver do gulášu pridáme na kašu postrúhaný zemiak, ktorý sme si odložili. Dochutíme ďalším pretlačeným cesnakom, dosolíme, pridáme podľa chuti pikantnú paprikovú pastu a majorán. Necháme prevrieť a naložíme si prvú - degustačnú porciu.
Dobrú chuť!