Kotlíkový guláš

Cca 8 litrov vynikajúceho mäsového gulášu pripraveného v 16 litrovom smaltovanom kotlíku na horiacom borovicovom dreve. Počet porcií je priamo úmerný hladu a potrebe "pridať si dupľu" všetkých zúčastnených kuchárov a pomocníkov.
recept,fotorecept,cibuľa,hovädzie lýtko - močing,bravčové pliecko,Hovädzie mäso,Maďarská kuchyňa,Bezlepkové,Sezónne recepty
Hovädzie mäso
Maďarská kuchyňa
Kuchtil
Počet porcií
12
Hmotnosť porcie
716 g
Energia porcie
687 kcal
Čas prípravy
4 h.
Náročnosť
stredná
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové pliecko | 500 1490 | gramov kcal | |
cesnak | 4 22 | strúčiky kcal | |
cibuľa | 2000 880 | gramov kcal | |
horčica plnotučná | 2 13 | čajové lyžičky kcal | |
hovädzie lýtko - močing | 1500 1950 | gramov kcal | |
korenie majorán sušený | 1 18 | polievková lyžica kcal | |
korenie rasca drvená | 1 17 | čajová lyžička kcal | |
korenie čierne mleté | 1 17 | čajová lyžička kcal | |
masť bravčová | 350 3137 | gramov kcal | |
paprika | 500 80 | gramov kcal | |
paprika červená mletá | 3 48 | čajové lyžičky kcal | |
papriková pasta - pikantná | 50 45 | gramov kcal | |
paradajkový pretlak | 100 68 | gramov kcal | |
soľ | 4 0 | čajové lyžičky kcal | |
voda | 3 0 | litre kcal | |
zemiaky | 500 460 | gramov kcal |
Recept
1. 10:00 Príprava cibule - koľko mäsa, toľko cibule
cibuľa 2000 gramov
Očistíme, pokrájame cibuľu a prečistíme si slzné kanáliky.

2. Príprava mäsa - koľko cibule, toľko mäsa
hovädzie lýtko - močing 1500 gramov
Hovädzie mäso umyjeme, odstránime z neho mastné časti a pokrájame na kocky.

3. Mäsa ešte nie je dosť
bravčové pliecko 500 gramov
Bravčové mäso umyjeme, odstránime z neho veľmi mastné časti a pokrájame na kocky.

4. Skôr než zahájime práce v samotnom kotlíku: Príprava zemiakov, papriky, cesnaku, koreniacich prísad a pod.
zemiaky 500 gramov • paprika 500 gramov • cesnak 4 strúčiky
Zemiaky očistíme, umyjeme a necháme vcelku namočené vo vode. Papriku umyjeme, vyčistíme a pokrájame na prúžky. Cesnak očistíme. Koreniace prísady a vodu máme po ruke, aby sme zbytočne nemuseli odbiehať od ohňa, varechy, kotlíka, piva, vína, rumu, borovičky...

5. 11:00 Začíname variť
masť bravčová 350 gramov • soľ 4 čajové lyžičky
V ohnisku rozložíme oheň, drevo necháme prehorieť tak, aby sa nám vytvorila sálajúca pahreba. Kotlík zavesíme nad oheň, vložíme do neho masť a necháme ju roztopiť. Pridáme cibuľu a 30 minút ju za občasného premiešania smažíme nad miernym ohňom. Posolíme.

6. 11:30 Pridávame hovädzie
korenie čierne mleté 1 čajová lyžička • voda 3 litre
Kotlík s cibuľou zložíme z ohňa a vyzveme niektorého z pomocníkov aby nám nalial pivo a podal pripravené hovädzie. Hovädzie vložíme k cibuli do kotlíka, vrátime ho na udržiavaný mierny oheň a mäso necháme zatiahnuť. Prisypeme korenie a nalejeme vodu. Varíme 45 minút pod pokrievkou, občas premiešavame.

7. 12:15 Pridávame bravčové
Kotlík zložíme z ohňa, pridáme bravčové. Mäsá spolu varíme pod pokrievkou 30 minút.

8. 12:45 Nastrúhame zemiaky
Kotlík odložíme z ohňa a priamo do neho na hrubom strúhadle nastrúhame pripravené zemiaky. Všetko spolu ďalej varíme 30 minút, často miešame aby nám gulášik neprihorel. Súčasne dopĺňame tekutiny do nášho osobného kotla nakoľko je práca pri ohni vyčerpávajúca a odvodňujúca.

9. 13:15 Pomaly sa varenie chýli ku koncu - posledné ingrediencie
paradajkový pretlak 100 gramov • paprika červená mletá 3 čajové lyžičky • papriková pasta - pikantná 50 gramov • korenie rasca drvená 1 čajová lyžička • horčica plnotučná 2 čajové lyžičky • korenie majorán sušený 1 polievková lyžica
Do kotlíka pridáme pripravenú nakrájanú papriku, pretlačený cesnak, paradajkový pretlak, mletú červenú papriku, koreniacu gulášovú pastu, rascu, horčicu, majorán... podľa chuti a nálady prípadne aj iné netradičné suroviny ako sú jahody či kus torty... Cca 45 minút na miernom ohni všetko dovaríme, často miešame.

10. 14:00 Ide sa jesť
Dobrú chuť !

Dobrú chuť!