Koláčiky s tvarohom

Kysnuté koláče s tvarohovou plnkou a kompótom z jabĺk.
recept,fotorecept,jablká,škorica mletá,tvaroh jemný mäkký,Koláče
Koláče
Kategórie
Koláče › Dezerty z jabĺk › Sezóna - Jablká (zima) › Sezóna - Jablká (jeseň) › Jablkové koláče ›Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | ½ 2 | čajovej lyžičky kcal | |
cukor kryštálový | 1 21 | čajová lyžička kcal | |
cukor kryštálový | 60 242 | gramov kcal | |
cukor práškový | 120 466 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 20 73 | gramov kcal | |
droždie čerstvé | 30 31 | gramov kcal | |
jablká | 600 366 | gramov kcal | |
korenie klinčeky celé | 3 ?? | kusy kcal | |
maslo | 150 1101 | gramov kcal | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 120 | mililitrov kcal | |
múka hladká | 500 1735 | gramov kcal | |
rum tmavý | 2 72 | polievkové lyžice kcal | |
soľ | 1 0 | štipka kcal | |
tvaroh jemný mäkký | 250 298 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 2 176 | kusy kcal | |
vaječný bielok | 2 34 | kusy kcal | |
vaječný žĺtok | 2 114 | kusy kcal | |
voda | 100 0 | mililitrov kcal | |
škorica mletá | 1 13 | čajová lyžička kcal |
Recept
1. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 30 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka hladká 500 gramov • maslo 150 gramov • cukor práškový 120 gramov • vaječný žĺtok 2 kusy • vajce slepačie 1 kus • soľ 1 štipka • citrónová kôra ½ čajovej lyžičky • rum tmavý 2 polievkové lyžice
V teplom mlieku, z časti uvedeného množstva, necháme z droždia a cukru vzísť kvások. Do misy nasypeme múku, pridáme rozpustené vychladené maslo, cukor, žĺtky, vajíčko, štipku soli, citrónovú kôru, rum a kvások. Dobre vymiesime cesto.

2.
Cesto necháme 30 minút na teplom mieste vykysnúť.

3. Jablkový kompót
jablká 600 gramov • voda 100 mililitrov • cukor kryštálový 60 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička • korenie klinčeky celé 3 kusy
Jablká očistíme, odstránime jaderníky a pokrájame na osminy. Vložíme ich do hrnca, pridáme vodu, cukor, škoricu a klinčeky. Varíme za občasného miešania 15 minút. Šťavu z kompótu zlejeme a jablká necháme vychladnúť. Na koláč môžeme použiť aj sterilizovaný jablkový kompót.

4. Tvarohová plnka
tvaroh jemný mäkký 250 gramov • vajce slepačie 1 kus • cukor vanilkový 20 gramov
Tvaroh vymiešame s vajíčkom a vanilkovým cukrom.

5. Koláčiky
Z kysnutého cesta urobíme 16 kusov guľôčok a poukladáme ich v dostatočných odstupoch od seba na plechy vystlané papierom na pečenie. Necháme 10 minút podkysnúť.

6.
Miskou guľôčky roztlačíme na okrúhle placky.

7.
Do stredu koláčikov naložíme tvarohovú plnku a lyžicou ju roztlačíme, nie až po okraj.

8.
vaječný bielok 2 kusy
Na plnku poukladáme kompótované jablká a okraje koláčov potrieme rozšľahaným bielkom. Bielky nám zostali z vajíčok, z ktorých sme žĺtky použili do cesta.

9.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180 - 200°C 15 - 20 minút.

Dobrú chuť!